MUZICÍROVÁNÍ V AFRICKÉM RYTMU

V letošním roce se s klienty denního stacionáře a sociální rehabilitace věnujeme mimo jiné také muzikoterapii. Pod vedením milé a zkušené lektorky Ivy Novákové jsme již nacvičili první skladby a vystoupili jsme na pozvání DDM Stonožka z Nové Paky na večeru africké hudby a tance, který proběhl v sobotu 6. května 2017 v Městském hudebním středisku v Nové Pace a jehož hlavní hvězdou byli chomutovští Taratibu. Všichni společně vytvořili autentickou atmosféru a posluchači se nechali unášet na rytmických vlnách afrických nástrojů.

Vystoupení na veřejnosti bylo pro klienty náročné, ale vzhledem k tomu, že je muzikoterapie opravdu baví, zvládli hraní i trému na jedničku!

Muzikoterapie je, stručně řečeno, využívání zvuků a hudby k terapeutickým účelům. K vytváření zvuků se používají nástroje, tělo, hlas. Při terapii se často využívá hudební improvizace, která umožňuje klientovi vyjádření pocitů, které by jinak třeba nechtěl nebo nemohl vyjádřit, prostřednictvím hudby a zvuků a terapeut díky tomu může nenásilně vstoupit do klientova světa, poznat ho a navázat s ním komunikaci. Muzikoterapie má dopady nejen na psychiku, ale i na tělesné funkce, např. krevní tlak, dýchání, atd.

Lekce muzikoterapie a vystoupení našich klientů podporuje Ministerstvo kultury ČR.

                                                                                                                                                             Michaela Čechová - pracovnice denního stacionáře