Na základní škole Komenského v Nové Pace jsme tradičně dělali besedu na téma „Prevence proti úrazům“

V jeden prosincový den jsme navštívili už tradičně základní školu Komenského v Nové Pace, kde se konala další beseda na téma Prevence proti úrazům.

Besedu jsme začali jako každou jinou. Představili jsme se, řekli jsme odkud jsme a co vlastně Život bez bariér, z. ú. dělá a čím vlastně pomáhá lidem. Překvapilo nás, že o nás žáci už slyšeli ba dokonce viděli a upozorňovali nás na to, že byli na našem předvánočním jarmarku, který se konal před týdnem u nás v Centru bez bariér.

Žáky zaujali historky z běžného života např. o cestování vlakem, bezbariérových přístupech, sportu, jak se o sebe postarat popřípadě jak to máme s asistencí atd. Žáky upoutali obrázky jaké vlastně sporty mohou dělat vozíčkáři, podle fotek měli pojmenovávat a někteří nechtěli věřit svým očím co všechno jde dělat.

Dostali jsme spoustu otázek, ale některé nás celkem i pobavili, když nemůžeš chodit, tak proč nechodíš po rukou? Používáte speciální oblečení pro vozíčkáře? Jak jezdíte po chodnících? Je rozdíl mezi ČR a světem v bezbariérovosti? Proč kvůli tobě neudělali výtah ve škole? Kde pořád berete úsměv a dobrou náladu? Proč nemáte sněhové řetězy a spousty dalších a dalších dotazů na které bylo někdy těžší odpověď, protože tito žáci „naštěstí“ nezažili nebezbariérovou školu.

Žáci byli velmi nedočkaví, kdy si budou moci vyzkoušet všechny kompenzační pomůcky. Vyzkoušeli si jízdu na mechanickém vozíku, obsluhu kompenzačních pomůcek (chodítek, drobných pomůcek jako speciální příbory, psací potřeby, berliček, otevírák na lahve, ale „prodlouženou ruku“).  Dále jsme s nimi probrali možnosti ochrany v situacích, kdy hrozí zranění s trvalým následkem. 

Věříme, že beseda byla přínosem a žáci budou dávat pozor a vyvarují se situacím, při kterých jde o zdraví, ale i život.

Více fotografií najdete zde

Děkujeme za pozvání a za vstřícný přístup

 

Realizaci projektu v roce 2017 podpořilo město Nová Paka