Návštěva klientů sociální rehabilitace na Polském pikniku

Dne 20. 6. 2017 jsme vyrazili společně na Dolnosaský Integrační Piknik (Dolnośląski Piknik Integracyjny) na stadion do polského Dzierzoniowa, kam nás pozval spřátelený svaz Polski Związek Niewidomych (http://pzn.org.pl) Zorganizoval zde sportovní utkání v pěti disciplínách a kulturní program na závěr s grilováním a tancem. Cesta proběhla bez velkých komplikací (vedro jsme vydrželi a nikde jsme se neztratili). Před utkání jsme navštívili historické centrum města. Do sportovního klání se zapojili podle vlastních možností všichni účastníci zájezdu, ani vozík nebyl překážkou. Podle získaných bodů jsme byli vyhodnoceni a jeden z nás, pan Stanislav dokonce získal třetí cenu. Po občerstvení následovalo závěrečné klání v pěveckých talentů, kde jsme zvládli z patra odzpívat tři písně. Polská strana nás opět mile překvapila novou nacvičenou písničkou v češtině, což je meta, kterou jsme dosud nezdolali. Někteří mladší účastníci zájezdu chtěli navázat i mnohem bližší vztahy (s krásnými polskými divčinami) a pokoušeli se překonat jazykovou barieru.

Setkání se tentokrát konalo již bez podpory EU, což jistě svědčí o navázání přátelských vztahů. Pro klienty je zážitkem dostat se mimo své navyklé prostředí, podívat se do jiné země, zaslechnout cizí řeč, pokusit se dorozumět a poznat, že všichni lidé mají něco společného a dokážou se dorozumět i bez znalosti jazyka. Fotogalerii nalznete zde nebo na fabooku - https://www.facebook.com/Zivotbezbarier

Klienti o výletě napsali:  

Pan S.: výlet do Polska se mi velmi líbil, nádherné počasí v zajímavém místě (architekturu nevyjímaje) jako je Dzieroniow. Hlavně že cesta proběhla bez komplikací. Byli jsme všichni dobrými společníky. Pro mě osobně sportovní akce dopadla nad očekávání dobře (3. místo jsem vážně nečekal), ale ještě něco zde napíši: rozhodně v Polsku je, co obdivovat a místo Dzieroniow a blízké Soví hory jistě stojí za podívání.

Pan P.: celý výlet byl pro mě krásný zážitek, rád cestuji, celý ten den byl zábavný.

PS: Naše plány: Proto kromě minulých projektů Švýcarsko-české (http://zbb.cz/svycarsko/) a Česko-polské (http://zbb.cz/cesko-polska-spoluprace) spolupráce, usilujeme i o další projekt, spolupráci Česko-polsko-maďarsko-slovenskou. Uvítáme návrhy a podíl veřejnosti na našich projektech mezinárodní spolupráce. Tzn. partnerství a výměnných-rekondičních-vzdělávacích-turistických pobytů mezi ústavem naším a ústavy slovenskými. (Např. jako manažer projektu, tlumočník, zdravotník, fyzioterapeut, dobrovolník, nebo jako asistence-doprovod pro naše hendikepované a zaměstnance na zahraničním pobytu, atd. Tato aktivita je vhodná i pro studenty jako brigáda nebo praxe.)