Novinka pro asistenty aneb "Vozíčkáři šetři svého asistenta!"

Život bez bariér, z.ú. vlastní rozsáhlou půjčovnu kompenzačních pomůcek již od roku 2004. Bezmála 180 pomůcek ročně najde uplatnění  a pomůže lidem handicapovaným,  po úrazu nebo lidem, kteří se vrátili z nemocničního zařízení. Součástí půjčovny jsou samozřejmě elektrické vozíky pro osoby s nejtěžším handicapem. Většina vozíčkářů na elektrických vozících potřebuje pro integraci do života asistenci, rodinu, kamaráda, známého.

Představme si situaci, kdy vozíčkář, jehož elektrický vozík má většinou rychlost 8km/hod. potřebuje jet na nákup, na výlet, na úřad. Jeho asistent , jehož chůze je 5km/hod. většinou musí jít velmi rychle nebo klusat. Popravdě 1 km udržet krok s vozíčkářem se zvládnout dá,  další kilometry jsou už opravdu hodně náročné.

Zakladatel organizace Život bez bariér pan Josef Fučík vymyslel přídavné zařízení za elektrický vozík. Stačilo málo: mít dobrý nápad, den práce v dílně, nátěr, sedlo z kola, montáž a hurá s asistentem na výlet.

Kromě jiného vývojová dílna Života bez bariér v Nové Pace připravuje prototyp elektrického vozíku, který svými parametry bude unikátním a velkým přínosem.

Půjčovna kompenzačních pomůcek je hlavně součástí sociálního poradenství, které využívají zájemci jak s handicapem , tak laický pečující. Komplexní poradenství, které je zajištěno jak ambulantně tak v terénu se stalo pro mnohé velkým přínosem. Děkujeme za podporu Nadaci ČEZ a Lesy ČR s.p.