Pobyt v kempu Pecka

Nadace Charty 77 – Konto Bariéry finančním příspěvkem z projektu Sport bez bariér přispělo na pobyt klientů sociálních služeb Života bez bariér, z.ú., který se uskutečnil ve dnech 21. 6 - 24. 6. 2020 v nedalekém kempu Pecka. Jako ředitelka organizace jsem měla možnost se účastnit a uvědomila jsem si jaké mám velké štěstí. Tým ŽBB ukázal dobrosrdečnost, profesionalitu ve svém oboru, organizovanost a umět si poradit v každé situaci. Zjistila jsem, že klienti a zaměstnanci vytvořili úžasnou partu lidí, kolektiv, který si předával spoustu životních zkušeností, dokázal si vzájemně naslouchat. Popravdě toto byl pobyt, který neměl jedinou chybu. Vládla dobrá nálada, nepopsatelná pohoda, ale zároveň absolutní péče těm, kteří ji potřebovali. Byla zde vidět obětavost, tolerance, zastupitelnost. Během pobytu se téměř všichni doslova „rozpohybovali“. Každá chvilka byla využita k míčovým hrám, nácviku plavání, skákánína trampolíně, procházky,výlety, ale i večerní tancování, zpívání, opékání vuřtů. Hlavně největším lékem byl smích. Parádní spaní v chatkách, dobré jídlo nebo dobroty napečené maminkami a babičkami klientů ,ale i zaměstnanci Života bez bariér byly známkou toho, že tento pobyt na Pecce neměl chybu. Vše bylo umocněno příjemnou atmosférou, perfektní organizací pobytu, krásným počasím, kytarou a harmonikou našich kolegů ze sociálních služeb. A to vše zažilo téměř 40 „žžbáků“ z Nové Paky. No není to krása?

Nedílnou součástí pobytu byla akce pod názvem „Novopacko očima klientů", kde mladí uživatelé měli možnost za doprovodu pracovníků vnímat okolí svého bydliště, navštívít místa  tradic která neznali a dozvědět se spoustu užitečných informací o svém okolí. Výstupem bude dokonce hra vymaluj si svůj hrad s oceněním nejlepšího „ malíře". Rodiče, kteří měli možnost využít čas a strávený v kolektivu organizace nabyli dojmu, že služba je profesionálním využitím pro jejich blízké, měli možnost vidět potenciál svých dětí z druhé strany.. Za tuto možnost realizace akce děkujeme Nadaci Agrofert, která svým finančním příspěvkem z programu „Podpora dětí s mentálním, fyzickým či kombinovaným postižením 2020" podpořila tuto červnovou aktivitu.

V rámci třídenního pobytu se naskytla příležitost uspořádat kurz pod  názvem Pitný režim. Cílem bylo postupně sledovat jednotlivé účastníky sociální rehabilitace zda dodržují v průběhu dne pitný režim a jaké nápoje konzumují. Proto jeden den byl věnován správné konzumaci teplých i studených nápojů. Pracovníci sociálních služeb vysvětlili a informovali klienty , které z nápojů jsou vhodné. Zjistili, že většina  klientů konzumuje minerálky s příchutí. Cílem bylo vysvětlit jaké existují čaje, kávy, že si lze z vlastních produktů ze zahrádky připravit šťávy a nebo s pomocí mixéru připravovat nápoje zdravé. Mnozí nevěděli, že káva dehydruje a je nutné napít se vody. Camp byl příležitostí poznat návyky klientů. Byl příležitostí příkladem ukázat , že zdraví každého z nás může ovlivnit dostatečným pitným režimem se správným výběrem nápojů.

Jitka Fučíková, ředitelka

Fotoreport najdete zde