Přehled osobních vozů pro řidiče na vozíku

P. Josef Fučík ze Života bez bariér, o.s. sestavil přehled osobních vozů pro řidiče na vozíku (bez přesedání) pro městský provoz, pro 2 až 5 pasažérů. Při sběru informací a referencí hledal co nejmenší a nejlevnější autíčko na běžné ježdění do práce, nákupy, atd. Jelikož do kategorie dodávek v ČR spadají hodně používané typy jako Mecedes Vito a VW Transporter (většinou s plošinou vzadu nebo z boku), výběr byl poměrně úzký. Také vozidla pro jednoho pasažéra a elektropřepravníky typu Chairiot/Kenguru ( www.chairiot.us , www.kenguru.com ) byla z průzkumu vyškrtnuta.

P. Fučík hodnotil pořizovací cenu, spotřebu, užitné vlastnosti, riziko odcizení vozu, ale také možnost oprav a dostupnost profesionálního servisu a náhradních dílů po dobu životnosti až 15let.

Nejvyšší příčku by obsadilo Daihatsu Deca Deca, kdyby nešlo prozatím bohužel pouze o koncept. Vnitří variabilitou a spotřebou jde zatím o ničím nepřekonatelný model. Proto dostal od p. Fučíka symbolickou ,,startovací" nulu. Nezbývá, než trpělivě čekat na zahájení výroby.

  1. Vyhrály Peugeot Partner/Renault Kangoo pro stejný počet bodů
  2. Citroen Duo přišel o body, protože je jen dvoumístný
  3. KiaSouleMotion má pro změnu nízké rozšíření v EU, tzn. pravděpodobně problém s dostupností prof. servisu a náhradních dílů
  4. VW Caddy přišel o body kvůli ceně a vysoké pozici v přehledu kradených vozů. Měl také největší rozměry důležité pro možnost zaparkování (pro rodinu naopak výhoda).

Bouhužel žádný z výše uvedených vozů memá v ČR dealera. Přestože je jeden český obchodní zástupce uveden na webové stránce francouzského výrobce, po tel. dotazu bylo zjištěno, že pro malý zájem v ČR daný vůz nenabízí. Prozatím tedy nezbývá, než si (nechat) dovézt vůz ze zahraniční. 

Shrnutí výsledků:

0 Dahatsu Deca Deca:

http://cdnlive.cardesignnews.com/tokyo2013/index.php/tag/deca-deca/

1 Peugeot Partner/Renault Kangoo:

http://www.youtube.com/watch?v=aBRpsHlSafc

2 Citroen Berlingo Duo:

http://www.gmcoachwork.co.uk/Citroen-Berlingo-Duo.html

3 Kia soul eMotion:

http://www.youtube.com/watch?v=kLXbyaDytG4

4 Volkswagen Cady:

http://www.youtube.com/watch?v=3RLRjKHlFaU

 

Autor: Josef Fučík, Život bez bariér, o.s.