Prevence proti úrazům na Základní škole Husitské v Nové Pace

Na svatého Valentýna jsme navštívili Základní školu Husitskou v Nové Pace, kde se konala další beseda na téma Prevence proti úrazům.

Besedy začali hned s prvním zvoněním. V první skupince byli skoro ti nejmenší druháčci. Byli velmi pozorní a chtěli si hodně povídat o jejich zkušenostech s úrazy, které měli oni sami nebo jejich blízcí. Dále je ohromily obrázky sportu, které mohou handicapovaní dělat, ale samozřejmě nejvíce je nadchlo si vyzkoušet kompenzační pomůcky, které někteří viděli poprvé v životě.

V dalších besedách už byli větší žáci a ty zase zajímali více praktické věci: jak to u vás v organizaci chodí? Můžeme vás někdy navštívit? Máte tam nějaké pravidla? Jak tam zvládáte kopce? Když máte tak drahé pomůcky, kde na ně berete? Myslíte si, že Nová Paka je bezbariérová? Jak to děláte, když chcete nakoupit?schovávala sis sádry? Jak vypadá vaše koupelna a kuchyň? Poč nejezdíte na dovolenou letadlem? Jirko, jak hodně sportuješ/trénuješ?A sousty dalších a dalších otázek

Tyto besedy bylo malinko výjimečné v tom, že ve všech třídách byli zvídavé žáci, kteří se pořád chtěli na něco zeptat a ani ji nevadilo, že už je přestávka nebo dokonce konec besedy

Při představování naší organizace dost žáků říkalo, my víme kdo jste, my vás potkáme a víme, že jste z kláštera.

Všichni byli velmi nedočkaví, kdy si budou moci vyzkoušet všechny kompenzační pomůcky. Vyzkoušeli si jízdu na mechanickém vozíku, obsluhu kompenzačních pomůcek (chodítek, drobných pomůcek jako speciální příbory, psací potřeby, berliček, otevírák na lahve, ale „prodlouženou ruku“).  Dále jsme s nimi probrali možnosti ochrany v situacích, kdy hrozí zranění s trvalým následkem. 

Doufáme, že besedy byli pro žáky přínosem a že aspoň v některých situacích budou na sebe aspoň o trošku opatrnější a pozornější, aby se jim úrazy s trvalými následky nestávaly.

Více fotografií najdete zde

Děkujeme za pozvání a budeme se těšit zase na příště

 

Realizaci projektu podpořilo město Nová Paka