Příběhy klientů - Jarní počasí láká k výletům i vozíčkáře - část 2.

V minulém vydání naší rubriky jsme vám popsali situaci pana Marka, který je v důsledku nemocí částečně imobilní a na překonání delších vzdáleností využívá mechanický či elektrický vozík. Abyste se ani vy nemuseli potýkat na vašich výletech s neočekávanými bariérami, přinášíme vám přehled dalších zdrojů informací, které vám pomohou dopředu zjistit, které trasy a objekty jsou pro osoby s omezenou schopností pohybu přístupné.

Český ráj i Krkonoše

Pokud byste se rádi vydali do Českého ráje, můžete využít informace, které v rámci projektu „Český ráj bez bariér“ zveřejňuje Sdružení Český ráj ve spolupráci s o.s. Sportem proti bariérám – Český ráj. Na webovém portálu www.ceskyrajbezbarier.cz naleznete v sekci „Tipy na výlety“ popis jednodenních bezbariérových výletů i vícedenních programů. Pro každý výlet je k dispozici podrobný popis, který obsahuje informace např. o povrchu terénu, sjízdnosti a délce trasy a stupni její obtížnosti. Informace jsou doplněny fotografiemi z pohledu přístupnosti kritických míst. Na stránkách se také dozvíte, jak jsou přístupné stravovací a ubytovací objekty, památky a další turistické zajímavosti, i veřejná doprava.

Pokud vám zvlněná krajina Českého ráje nestačí a rádi byste se vydali do hor, pak doporučujeme využít informace, které na stránkách www.krnap.cz/krkonose-bez-barier-1 uveřejňuje v rámci projektu „Krkonoše bez bariér“ Správa KRNAPu.  Ve spolupráci s Klubem vozíčkářů Trutnov vytipovali pracovníci KRNAPu 10 tras, na které se lze vydat na vozíku. Trasy pro hendikepované jsou v terénu vyznačeny turistickými značkami s logem vozíčkáře. S vozíkem se můžete vydat například ze Špindlerova Mlýna do Labského dolu, udělat procházku z Harrachova podél Mumlavy či vyrazit z Pece pod Sněžkou do Obřího dolu. Tipy na některé další bezbariérové výlety naleznete také na webové stránce www.krkonose.eu/cs/krkonose-pro-vsechny, kterou provozuje Svazek měst a obcí Krkonoš.

Vydat se můžete také do regionu Broumovska. Popisy 6 výletních tras z pohledu návštěvníka na vozíku spolu s informacemi o přístupnosti občerstvovacích a ubytovacích zařízení jsou k dispozici na webových stránkách města v sekci volný čas.

Podél Labe na vozíku i s kočárkem

Informace o možnostech výletů, i pro vozíčkáře, nabízí dále projekt Labské stezky. Na www.labskastezka.cz/cz/atlas/labska-cyklotrasa-v-kralovehradeckem-kraji je k dispozici elektronický „Atlas Labské cyklotrasy v Královéhradeckém kraji“. Ke každému úseku cyklotrasy jsou doplněny informace o jeho sjízdnosti také pro handbiky a vozíčkáře. Popsán je povrch trasy, frekvence dopravy a stručně také přístupnost turisticky zajímavých míst. Pod heslem „Rovné šance pro všechny“ pořádá sdružení Labská stezka pro veřejnost otevřené jízdy „Tour de Labe handicap a family“ spojené s mapováním bariér. Zváni jsou nejen vozíčkáři, ale i zrakově a jinak postižení.

Pokud byste naopak chtěli navštívit některé z okolních měst, můžete zavítat na webové stránky občanského sdružení Život bez bariér, www.zbb.cz/stitky/bezbarierovost, na kterých naleznete podrobné informace o přístupnosti objektů veřejných služeb ve městě Nová Paka. Popsán je vstup do každého z objektů, jeho interiér, možnost parkování i případné terénní bariéry nacházející se v jeho okolí. Předem tedy můžete zjistit, zda a jakým způsobem se dostanete například do místního muzea, na bohoslužbu, či na představení konané v Městském kulturním středisku anebo v kině.

Zkontrolujte tedy stav svého vozíku a vyrazte ven. A nezapomeňte sdílet informace o bezbariérových výletech také s vašimi známými z řad seniorů a rodin s malými dětmi, kteří mají podobné nároky na přístupnost cest a objektů jako vozíčkáři.

Život bez bariér,o.s. Nová Paka, www.zbb.cz

 

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.