Příběhy klientů - neváhejte, volejte o radu!

Pokud se doma staráte o své rodiče či prarodiče, nebo již sami cítíte, že potřebujete péče, může se i vám stát, že se dostanete do těžké životní situace, při které nevíte, na koho se obrátit o pomoc. Úmrtí blízkého člověka, samota a izolace, pocity marnosti a zbytečnosti či strach ze smrti a umírání, představují situace, při jejichž řešení se můžete obrátit na poradenské telefonní linky určené seniorům a osobám, kteří o ně pečují. Na těchto telefonních číslech jsou vám pracovníci schopni pomoci, také pokud řešíte zdravotní problémy, či nevíte, jaká nabídka pomoci a služeb je ve vašem regionu k dispozici. Poradit se můžete také při řešení problémů v mezilidských vztazích, neboť se zdravotními problémy přicházejí často ruku v ruce problémy psychické, protože poskytování péče bývá pro obě strany náročné a napjaté či konfliktní situace mezi rodinnými příslušníky pak nebývají výjimkou. Poradenská linka vám pomůže i při řešení záležitostí právního či úředního charakteru; žádostí o podporu, příspěvky, invalidní důchod, sepsání odvolání apod. a i s tak závažnými problémy jako jsou týrání či zanedbávání péče, či domácí násilí.
Nepřetržitou bezplatnou telefonickou krizovou pomoc seniorům a těm, kteří o ně pečují, nabízí například SENIOR TELEFON organizace ŽIVOT 90, který má číslo 800 157 157. Zavolat na něj můžete 24 hodin denně. Vytočit můžete také celostátně působící bezplatnou Linku seniorů obecně prospěšné společností Elpida. Linka má číslo 800 200 007 a k dispozici je každý všední den od 8:00 do 20:00 hodin. Takzvanou nádorovou telefonní linku provozuje Liga proti rakovině Praha. Každý pracovní den od 9:00 do 16:00 hodin můžete na telefonním čísle 224 920 935 konzultovat například to, jak předcházet rakovině, jak postupovat při léčbě a po jejím skončení a další otázky související s touto vážnou nemocí.
Všechny poradenské linky garantují odbornost svých pracovníků a zachování mlčenlivosti a anonymity volajícího. Telefon má většina z nás „na dosah„ a proto se nebojte se svým trápením obrátit na odborníky, kteří si vždy udělají čas na to, aby vás vyslechli. Ať už sháníte radu anebo se potřebujete pouze vypovídat. 



Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.
Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.



Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.


Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/