Příběhy klientů - Pečujícím rodinám odlehčí stacionář

Hodně lidí se doma stará o své staré rodiče, ale z důvodu docházení do zaměstnání se jim nemohou věnovat celý den. Pokud senioři nevyžadují nepřetržitou zdravotnickou péči, může rodině pomoci denní stacionář.

Denní stacionář je sociální služba, která nahradí rodinu a zajistí v průběhu dne seniorům potřebnou podporu a pomoc a také mnoho kontaktů a podnětů, které doma nemají. Je to služba, která může život seniorů výrazně obohatit.

Prostředí stacionářů bývá bezbariérové, tedy přístupné i pro osoby na vozíku. Pracovníci stacionáře vytvářejí atmosféru bezpečí a klidu, neboť pro seniory bývá problém zvyknout si na nové prostředí a lidi. Při poskytování péče se pracovnice snaží seniory co nejvíce podporovat v jejich soběstačnosti. Je to někdy docela náročné a vyžaduje to mnoho laskavosti a trpělivosti, ale té mívají pracovnice stacionářů hodně.

Asistence, například při oblékání a jídle, či pomoc na toaletě jsou klientům poskytovány až v momentě, kdy tyto činnost sami nezvládají

Denní stacionáře nabízí klientům možnost stravování a celodenní program, který zahrnuje cvičení, ruční práce, trénování paměti, vycházky a návštěvy společenských akcí, vaření či zahrádkaření. Důležitá je pro seniory možnost trávit čas se svými vrstevníky, se kterými je možné sdílet své starosti i radosti. Ve stacionáři se čtou noviny, povídá se u kávy, hrají se karty, pečou buchty, zpívá či hraje divadlo, ale taky hodně odpočívá. Senioři se zde mohou naučit chodit s pomocí chodítka či pracovat na počítači. Každý klient se do činností zapojuje podle svých možností a zájmů, nikdo není do ničeho nucen. Pracovnice stacionáře spolupracují s rodinou tak, aby společně zajistily seniorům kontinuitu denních činností i péče.

Příbuzní seniora mohou jít v klidu do práce, na úřad či k lékaři, neboť ví, že je o jejich blízkého dobře postaráno a že tráví svůj čas smysluplně.

Denní stacionáře fungují v pracovní dny a senioři je mohou využívat i jen jednou či dvakrát v týdnu. Služba je hrazená na základě ceníku úkonů. V regionu Jičínska nabízí službu denního stacionáře pro seniory například jičínská domovinka, pro seniory se zdravotním postižením novopacká organizace Život bez bariér.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.

Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/