Přístupnost novopackého náměstí pro zrakově postižené

V červnu tohoto roku navštívili Novou Paku v doprovodu svých klientů pracovníci občanského sdružení Mathilda, kteří sebou přivezli také vodící psy, jejichž výcvikem se zabývají. Centrum města a jeho okolí využívali právě pro nácvik chůze s vodícím psem. 

Při osobním setkání s jednou ze zakladatelek sdružení, paní Hanou Jasenovcovou, a jejími kolegyněmi jsme je poprosili o sepsání jejich postřehů týkajících se přístupnosti hlavního novopackého Masarykova náměstí pro nevidomé osoby.

Na které nedostatky pracovníci sdružení Mathilda spolu s nevidomými klienty narazili?

  • Pohyb pro pěší po náměstí není dle jejich názoru úplně bezpečný a to nejen pro nevidomé, ale i pro malé děti a starší lidi.
  • Dva dlouhé přechody, které jdou přes náměstí, jsou pro zrakově postižené v podstatě nepoužitelné a i pro vidící poměrně nepřehledné. Část přechodů jde přes vozovku a část přes parkoviště, kde stojí auta pokaždé jinak.
  • U přechodů není žádná vodicí linie, udržet se při přecházení na přechodu je proto pro nevidomého jen dílem náhody.
  • Pokud jde člověk směrem od České spořitelny, nemusí ho projíždějící řidič vůbec vidět a nevidomý nepozná, zda je už na silnici nebo ještě na parkovišti. To samé platí i pro děti a starší lidi, ti jsou také ohroženi.
  • Stejné nedostatky se týkají také přechodu u Farního kostela sv. Mikuláše, jehož směr je navíc zalomený.
  • Pomohlo by lepší zvýraznění přechodů pro auta (čáry zebry nejsou moc vidět) svislým i vodorovným značením.
  • Situaci by také zlepšila instalace ozvučujícího zařízení určeného pro nevidomé osoby u vchodu do České spořitelny, které by jim pomohlo nejenom při orientaci při vstupu do objektu spořitelny, ale také při přecházení.

Dále pracovníci sdružení spolu se svými klienty zjistili, že některé přechody ve městě nejsou opatřené signalizačním pásem pro nevidomé. I dle jejich názoru je však samozřejmé, že se v tomto případě jedná o poměrně nákladné stavební úpravy, které město nebude realizovat  jednorázově, ale postupně, v závislosti na finančních možnostech.  

Život bez bariér, o.s. děkuje spolupracovníkům občanského sdružení Mathilda za jejich příspěvky k bezbariérové iniciativě

Štítky: