Rakousko - oblast Horní Rakousy, Salcbursko

Pokud cestuje vozíčkář, vždy je dobré předem naplánovat trasu a ubytování. Lze zažít i adrenalin, protože některá místa pro osoby na elektrickém vozíku jsou opravdu zajímavá a přitom zcela bezbariérová. Některá námi navštívená místa vám rádi stručně přiblížíme.

Linz – město je od Prahy vzdálené 250 km, trasa vede přes hraniční přechod Dolní Dvořiště.
Parkovaní pro ZTP/P je zdarma a dostupné na mnoha místech v centru. Linz je malebné město, které se prostírá po obou březích Dunaje a je považováno za jeden z nejkrásnějších architektonických komplexů v Rakousku. Je hlavním městem spolkové země Horní Rakousy. Město má více než 2 miliony obyvatel a představuje jak důležité průmyslové středisko, tak křižovatku kultury s četnými galeriemi a muzei. Rozlehlé náměstí Hauplatz (220 m dlouhé, 60 m široké) s barokním morovým sloupem uprostřed působí silným dojmem. Neuer Dom, největší katedrála v Rakousku z roku 1862 pojme až 20 tisíc věřících. Nejzajímavějším prvkem dómu jsou moderní vitráže, často znázorňující složité výjevy z dějin města. Kavárna v moderním pojetí, přístupná zcela bezbariérově, nijak nenarušuje tento architektonický skvost.

          

 

Altmünster – vzdálenost z Prahy přes Linz je 315 km.  
Venkovský dům Altmünster Landgut Wagnerfeld manželů Thomase a Beaty Hafner je zárukou zcela bezbariérového bydlení v krásném prostředí bio farmy (www.altmuenster.info). V bezbariérovém apartmánu je k dispozici zcela vybavená kuchyň s jídelnou, ložnice a koupelna se saunou. Příjemný pobyt je umocněn terasou s výhledem na jezero Traunsee a podhůří Alp. Manželé Hafnerovi nabízí i možnost zajištění výborných bioproduktů formou snídaňového koše. Odtud lze podnikat výlety v dojezdové vzdálenosti do 40 km, které jsme absolvovali a určitě doporučujeme.

          

 

Gmunden – okresní město ležící na severním břehu Traunsee je proslulé výrobou unikátní keramiky.
V současnosti je vyhledávaným lázeňským letoviskem. Kromě malebného náměstí Rathausplatz lze doporučit zámek Ort, který se nachází na ostrově Travenského jezera a jedinou přístupovou cestou je dlouhý dřevěný bezbariérový most. Jedinečným zážitkem je výjezd lanovkou na horu Grünberg-Seilbahn (www.gruenberg.info).  Je místem, kde imobilita není žádnou překážkou. Výlet lanovkou na horu vysokou 984 m n. m. je opravdu zážitkem. Kromě možnosti občerstvení v bezbariérové restauraci na vrcholu, lze navštívit rozhlednu nad korunami stromů Einfach Natur erleben, odkud je vidět městečko Gmunden a také jezero Traunsee hezky z výšky. Strávili jsme zde příjemné dopoledne.

                

 

Sankt Gilgen – největší letovisko v salcburské oblasti Solné komory (německy Salzkammergut).
Leží na severozápadním pobřeží teplého jezera Wolfgangsee uprostřed horské krajiny. Stopy Mozartova života jsou patrné na každém kroku. Nezapomenutelný zážitek můžete prožít, pokud se necháte vyvézt lanovkou Zvölferhorn Seilbahn na stejnojmennou horu (www.zwoelferhorn.at). Její absolutní bezbariérovost umožní výlet gondolou i vozíčkářům. Z místní restaurace a její venkovní terasy se naskytne dech beroucí pohled na pohoří Alp, jezera Wolfgangsee a Fuschlsee a samozřejmě Mozartovo městečko St. Gilgen.