Tip na výlet - Průhonický park

První květnový víkend jsme zavítali do Prahy.  Navštívili jsme národní kulturní památku a památkou UNESCO – Průhonický park. Park jsme si projeli na elektrickém vozíku a díky tomu jsme mohli vyzkoušet dostupnost této nádherné oblasti Průhonic.

Vstup do parku je zpoplatněn, ale lidé s průkazy ZTP a ZTP/P a jejich průvodci mají vstup zdarma. K pokladně vedou schody, tudíž lidé pohybující se na invalidním vozíku musí počítat s tím, že budou potřebovat asistenci další osoby. Lidé se sníženou pohyblivostí si v Průhonickém parku mohou zapůjčit elektrické skútry. Zapůjčení je zdarma, je pouze třeba rezervovat si skútr na konkrétní den a hodinu dva pracovní dny předem a v den výpůjčky zaplatit vratnou zálohu 2000 Kč. Informace o výpůjčkách naleznete na: http://www.parkpruhonice.cz/index.php?p=oteviraci_doby&site=default.

Průhonický park nabízí 3 prohlídkové okruhy různých velikostí. Základní okruh je 2,5 km dlouhý a vede kolem Podzámeckého rybníka až na Hlavní vyhlídku, odkud je krásný výhled na zámek. Hlavní okruh je dlouhý 5 km a pokračuje z první části parku do bývalé obory. Třetí okruh nazvaný Vyhlídkový je dlouhý 10 km a návštěvníkovi zabere skoro půl dne, než jej projde. Okruh prochází všemi zajímavými částmi v parku a vede na všechny vyhlídky.

Cesty  areálu jsou štěrkové, místy s větším stoupáním a v orientaci pomáhají mapy a orientační dřevěné sloupky s čísly. Návštěvu parku doporučujeme spíše ve slunečných dnech, protože před deštěm se nedá nikam schovat. V celém parku nenajdete ani WC ani občerstvení. To vše je pouze u vstupu a na okraji zámku.

Nemilé překvapení pro nás nastalo u bodu 23, kde cesta pokračovala po schodech, které pro nás znamenali překážku. Vydali jsme se tedy po přilehlé lesní cestě, která nás dovedla k bráně na okraji parku. Ta ale byla samozřejmě uzamčená a nám nastal problém. Docházela nám totiž energie v bateriích vozíku, která by nevystačila na návrat k hlavnímu vchodu. Neměli jsme k dispozici telefonní číslo na správu parku a tak jsme se složitě dovolávali pomoci. Po této zkušenosti doporučujeme mapku doplnit o bariéru – schody u bodu 23 a také o telefonní číslo na správu parku. Dále by bylo vhodné, aby byli lidé, kteří se vydají parkem na invalidním vozíku, informováni o bariéře už u pokladny.

I přes trochu adrenalinový zážitek můžeme procházku Průhonickým parkem doporučit všem, kteří chtějí načerpat síly a klid z našich lesů, vod a hájů.

https://www.youtube.com/watch?v=wpL7Wdpb2GU