Tipy na výlety Německo a Nizozemské království

Pro osoby s těžkým zdravotním postižením jsou místa, kde handicap není vůbec žádným problémem. V rámci pracovní cesty jsme navštívili v Německu městečko Wernigerode.

Město leží na severozápadním okraji Harzu, na úpatí nejvyšší hory Brocken, na spolkových dálnicích 6 a 244, která spojuje Halle a Hannover. Procházka a projížďka na elektrickém vozíku není žádným problémem. Před vstupem do městečka je centrální parkoviště s vyznačenými místy pro ZTP/P a samozřejmostí je sociální zázemí pro handicapované (euroklíč). Všechny ulice, uličky jsou zcela bezbariérově upravené, stejně tak obchody a restaurace či kavárny. Ani jedna předzahrádka nebyla vyvýšena, tudíž každá byla bezbariérově dostupná Zde si opravdu každý návštěvník může plně vychutnat krásu zachovalých budov z 13. století, náměstí Marktplaz s dominantní radnicí z roku 1277 či jiné stavby nebo kostely. Většina dolnosaských domů je z hrázděného zdiva. Dominantou Wernigrode je zámek, který je využíván jako muzeum, zejména pro umění a kulturní dějiny 19. století.

Den Haag

Den Haag je správním centrum Nizozemska a sídlo vlády. Pokud ovšem kdokoli se zdravotním omezením nebo bez zdravotního omezení chce zavítat na pláž nebude mít problém. V místech Noorderstrand podél pláží se nachází bezplatné parkoviště s vyznačenými místy pro ZTP/P s dostatečným místem pro nástup a výstup i s postranní rampou vozidla. Výhodou je, že i z parkoviště je krásnýpohled na celou plochu pláží s mnoha restauracemi z větší části bezbariérovými. Vstup na pláž je sveden množstvích širokých ramp, s tzv. promenádou pro pěší, kola a samozřejmě „vozíčkáře“. Přínosem je i široká betonová cesta jenž vede téměř až k hladině moře. Samozřejmě s přihlédnutím na odliv a příliv.  Restaurace s venkovními terasami lákají k relaxu vychutnat si krásu pobřeží Severního moře s jemným žlutým pískem a přitom sledovat třeba i západ slunce.