Toulky Prahou na vozíku - tipy na bezbariérové výlety

Hlavní město Praha nabízí nespočet výletů, které lze pohodlně zvládnout na elektrickém vozíku.
Nabízíme Vám popis některých z nich.

Jedličkův ústav

Pokud hledáte bezbariérové ubytování, lze využít bezbariérových pokojů v Jedličkově ústavu v Praze. Ústav se nachází přímo u národní památky Vyšehrad s krásným pohledem na Prahu. Pokoje jsou dvoulůžkové se sociálním zázemím, plně bezbariérové. Kdo by měl zájem vidět komplex protkaný bezbariérovými nájezdy napříč podlažími ústavu, lze jen doporučit. Jedná se o architektonickou „ lahůdku“.
Vyšehrad – národní kulturní památka
V podstatě 90% této národní památkové oblasti lze projet pohodlně na elektrickém vozíku. Zde je možné prohlédnout okolí vyšehradského kostela, navštívit vyšehradský hřbitov. Rozlehlé zahrady, sochy a projížďka po hradbách Vyšehradu je nezapomenutelným zážitkem. Není problém se zastavit na občerstvení nižší nebo vyšší cenové úrovně. Doporučujeme si „objednat“ hezké počasí a vyčlenit celý den.

Petřín

Je vhodné zaparkovat autem u Strahovského stadionu. Na elektrickém vozíku či elektrické tříkolce lze pohodlně projekt kolem Petřínské rozhledny, hvězdárny. Nabízí se krásný pohled na zahrady pod Petřínem, na sluneční hodiny či labyrint. Po určených trasách se nechá pohodlně sjet rozlehlými zahradami Kinských kolem sochy K. H. Máchy až k dolní stanici Lanové dráhy na Petřín. Zde stezka navazuje na ul. Vítězná, směr Masarykovo nábřeží a dále do starobylé části města. Některé stezky jsou dost strmé, proto je pro vozíčkáře vhodný doprovod. Na tento výlet je dobré vyčlenit celý den.

Žižkov – vysílač

Vzhledem k bariérovému hlavnímu vstupu, je možno se dostat na vozíku výtahem z garáží v suterénu až do 8. patra. Nabízí se krásný pohled na celé město Praha. Pro vozíčkáře je ovšem malý problém, že se nedostane přímo k oknům věže, což se v současné době rekonstruuje. Poté bude mít i vozíčkář plnohodnotný výhled na Prahu, navíc zde bude opět otevřena restaurace. Vstupné pro ZTP/P je zdarma.

Národní technické muzeum – Letná

Muzeum nabízí expozice ve 4 podlažích objektu: architektura, stavitelství, design, astronomie, doprava, tiskařství, fotografický ateliér. Vchod do objektu je bezbariérový, umístěný v suterénu objektu. Všechny prostory, kromě hlavní expozice v přízemí jsou bezbariérové. To je podstatná vada „ na kráse“. V suterénu lze najít občerstvení, ve všech podlažích bezbariérové toalety. Vstup pro ZTP/P je zdarma. Prohlídka expozic je několikahodinová a určitě stojí za to.
Ubytování, strava, doprava vychází na jednotlivce v rozmezí 1000 – 1500,- Kč na den.
 
Další zajímavé informace k tématu Bezbariérovosti naleznete zde.
Jedličkův ústav
Jedličkův ústav
Jedličkův ústav - bezbariérovost
Jedličkův ústav - bezbariérovost
Mapa Vyšehrad
Vyšehrad - vstupní brána
Vyšehrad - hradby
Vyšehrad - hřbitov
Vyšehrad - kostel
Vyšehrad - kostel
Vyšehrad - posezení
Vyšehrad - zahrada
Vyšehrad - hradby
Petřín
Petřín - zahrada
Petřín - zahrada
Petřín - zahrada
Petřín - zahrada
Petřín - zahrada
Petřín - zahrada
Žižkov - vysílač
Národní technické muzeum
Národní technické muzeum
Národní technické muzeum
Vinohrady - Václav Havel
Štítky: