Týden vzdělávání dospělých 2018

V období  12.-16.11.  probíhal Týden vzdělávání  dospělých 2018 (TVD), organizovaný Královéhradeckým krajem a Úřadem práce Hradec Králové. Cílem byly prezentace  pozvaných subjektů na několika místech  v Jičíně, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou, Náchodě a Hradci Králové. Život bez bariér, z.ú.  přijal pozvání Úřadu práce Jičín a připravil prezentace směrem k veřejnosti.  Dne 13.11. byla  představena  činnost půjčovny  kompenzačních pomůcek s místem konání  na Městském úřadu v Jičíně. Přítomným byl představen projekt, který organizace realizuje  již 13 let . Díky této zkušenosti se přítomní mohli dozvědět  např. "Jak získat pomůcku prostřednictvím poukazů z pojišťoven", "Jak získat pomůcku bez finančního příspěvku". Nedílnou součástí byla názorná ukázka nejen klasických pomůcek, kterými jsou chodítka, mechanické vozíky, dekubitní podložky, ale i podpůrné pomůcky podavátka, pítka, navlékače ponožek a další "vychytávky" pro usnadnění sebeobsluhy  handicapovaných nebo seniorů.   

Půjčovna kompenzačních pomůcek je navazující službou sociálního poradenství, které je určeno jak osobám s různým druhem postižením tak pro laické pečující. Poradna a její činnost byla  pro rok 2018 podpořena díky nadaci ČEZ v rámci projektu pod názvem "Poradna pro laické pečující.

Dne 15.11.2018 v rámci akce TDV zorganizoval Život bez bariér, z.ú. seminář, vztahující se k představení sociální registrované služby pod názvem sociální rehabilitace. Místem konání bylo Centrum bez bariér v Nové Pace. Zástupce Úřadu práce Mgr. Michaela Přibišová , poradce pro OZP představila programy, vhodné pro uchazeče o zaměstnání, výhodné nebo motivující pro zaměstnavatele. Zástupce Života bez bariér,z.u. představila  službu sociální rehabilitace, kterou organizace zajišťuje osobám s handicapem. Do diskuse se zapojili i zúčastnění uživatele služeb sociální rehabilitace . Závěrem lze konstatovat, že akce organizované Úřadem práce a nabízené programy pro uchazeče o zaměstnání i zaměstnavatele jsou zajímavé a mohly být do budoucna přínosem .

Děkujeme Úřadu práce  s kterým  dlouhodobě spolupracujeme za pozvání.