Začíná paralympiáda. Ve stínu ruské invaze a v dvacetistupňových teplotách

Soči - Necelé dva týdny uplynuly od skončení Olympijských her v Soči a již zde začíná druhá vrcholová sportovní akce. Atmosféru příprav na další sportovní svátek, tentokrát handicapovaných sportovců, však zastínila ruská intervence na Krymu. Zahájení paralympiády můžete sledovat na ČT sport i našem webu dnes od 17:00. V průběhu Her Vám přineseme utkání sledgehokejové reprezentace a rozsáhlé denní přehledy.

Olympijský oheň v Soči
 
 
 
 

Handicapovaní z pětačtyřiceti zemí včetně České republiky budou po devět dní bojovat o medaile v alpském a klasickém lyžování, biatlonu, snowboardingu, sledge hokeji pro sportovce s těžkým poškozením dolních končetin a curlingu pro vozíčkáře.

Zatímco před měsícem byla hlavním tématem lidská práva a homofobní zákon v Rusku, teď je terčem kritiky vojenská intervence na Ukrajinu, respektive na Krym, vzdálený jen necelých pět set kilometrů od Soči. Několik zemí již odmítlo vyslat své představitele do dějiště Her.

Prezident USA Barack Obama prohlásil, že paralympiády se sice zúčastní američtí sportovci, ale nikdo z Bílého domu. Cestu do Soči odřekl i britský princ Edward, syn královny Alžběty II., který byl před dvěma lety patronem londýnské paralympiády. Bojkotem Her hrozí ukrajinští handicapovaní sportovci, pokud Rusko nestáhne své vojáky z Krymu.

Paralympiáda může mít i problémy s počasím, protože předpovědi slibují teploty blížící se 20 stupňům, při nichž nelze vyrábět ani umělý sníh. A ten přírodní podle meteorologů padat nebude. Naštěstí ho v lyžařských areálech ještě leží dost. I na dolních částech sjezdovek je 80 centimetrů, přičemž pro uspořádání závodů by stačila i polovina.

Většina z půl milionu vstupenek je podle pořadatelů vyprodána. Čeští paralympionici budou mít na hrách osmnáct sportovců. Vlajkonošem výpravy při pátečním zahájení bude Stanislav Loska, který poprvé startoval už v roce 1994 v Lillehammeru a přivezl odtud bronzovou medaili za slalom.

Na dvou předchozích hrách v Turíně a Vancouveru získala medaili jen zrakově postižená slalomářka Anna Kulíšková, která však už nezávodí. Na první medaili pomýšlí tým sledge hokejistů, který na dvou posledních světových šampionátech obsadil čtvrté místo.

 

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/sport/paralympijske-hry-2014/265410-zacina-paralympiada-ve-stinu-ruske-invaze-a-v-dvacetistupnovych-teplotach/