10. ročník festivalu Klášter žije je minulostí

Ve dnech 3. – 4. 6. 2016 jsme pořádali již 10. ročník hudebního festivalu Klášter žije, jehož cílem je pobavit návštěvníky a hudební fanoušky, upoutat jejich pozornost a ukázat jaké využití může mít léta nevyužívaná a nyní námi znovu obnovená novopacká dominanta – areál bývalého kláštera a nemocnice.

Podle paní ředitelky naší organizace Život bez bariér, z.ú. Jitky Fučíkové to byl nejlepší ročník. „Musím především poděkovat všem zaměstnancům, jejich kamarádům nebo rodinným příslušníkům, kteří se na přípravě a vlastní organizaci podíleli.“ začíná ohlédnutí za festivalem Jitka Fučíková.

Festival byl již tradičně zaměřen na rockovou hudební scénu a návštěvníci si mohli vychutnat podmanivou atmosféru vystoupení Pink Floyd Revival během úvodního pátečního koncertu. V sobotu bylo v rámci festivalu připraveno 5 kapel – Fénix z Jičína, Unisono z Hradce Králové, Alžběta z Nového Bydžova, Rimortis z Mladoboleslavska a pozdě večer festival uzavřela místní kapela Hogo. Celý sobotní festival slovem provázel moderátor Jakub Vopršal.

V areálu byly připraveny stánky s občerstvením, s hudebními CD vystupujících kapel, s benefičními tričky Klášter žije! a originálními výrobky z textilu a keramiky, které vyrobili zaměstnanci naší chráněné dílny a klienti sociálních služeb (denní stacionář a sociální rehabilitace). Žízniví hudební fanoušci se opět mohli občerstvit u stánku Novopackého pivovaru.

Kromě hudebního vystoupení se návštěvníci mohli bavit doprovodným programem, ke kterému patřila například vtipná soutěž „jízda pod vlivem“. Smysl této soutěže byla jízda na elektrické invalidní tříkolce nebo jízda s RC modelem automobilu na slalomové dráze. Tato soutěž přilákala více než 50 soutěžících a nejrychlejší závodníci získali ceny věnované Pivovarem Nová Paka

Velkou atrakcí nejen pro děti bylo „lanové centrum horolezce Tomáše“, který pro odvážné zájemce připravil houpačku, lanový přechod mezi stromy a žebřík vedoucí až do koruny stromu v lesoparku klášterního areálu.

Zdaleka největšímu zájmu se ale těšila letošní novinka – tombola – v níž bylo připraveno více než 250 cen (vstupenky na koncerty, hudební CD a DVD, vstupenky na autokros nebo motosraz, poukazy, RC modely aut, lodě nebo letadla a další). V tombole byly nachystány i ceny útěchy a tak kdo si los zakoupil, neodešel od stánku s prázdnou. Ceny byly pro přítomné velkým lákadlem a chvílemi radost z výhry neznala mezí.

Všichni, kteří Klášter žije navštívili, měli možnost slyšet skvělou muziku, dobře se pobavit, vyhrát mnoho cen a zjistit plány a aktivity naší organizace Život bez bariér. Návštěvníci festivalu nejen podpořili dobrou věc, ale vůbec se nenudili. 

Výtěžek z každého ročníku je určen pro obnovu areálu Centra Klášter. Letos na podzim požádáme o dotaci na financování revitalizace posledního z objektů – klášterní budovy. „Pokud uspějeme, na příštím ročníku festivalu možná uvidíte změny - opravdové  postupné "ožívání" kláštera na kopci.“ zakončila ohlédnutí za víkendem plného hudby a zábavy paní ředitelka.

Děkujeme všem dobrovolníkům a sponzorům, mezi něž patří: Město Nová Paka, Nadace Umění pro zdraví, Pila Hartman a Pivovar Nová Paka. Dále děkujeme firmám, které nás podpořili hmotnými dary (Kitl, CocaCola, Pexi, Fontea, Still, A-zet, Excalibur, Mocca, Blackfire, Moštovna Lažany).

Fotografie zachycující průběh celé akce si můžete prohlédnout zde.

Sledujte naše stránky, kde najdete informace o naší činnosti.

Akce se uskutečnila v rámci mikroprojektu „Aktivně bez hranic“, podpořeného z Fondu mikroprojektů Euroregionu Glacensis a pozvání na ni přijali také naši polští partneři.

Službu podporují Lesy ČR, a.s.