Abeceda rodinných financí 2013

V dubnu letošního roku získala pracovnice občanského sdružení Život bez bariér, sl. Marie Holubová, možnost zúčastnit se školení pro lektory finančního vzdělávání organizovaného v rámci projektu Abeceda rodinných financí.

Díky podpoře z tohoto projektu pak občanské sdružení zorganizovalo od května do září tohoto roku 41 hodin finančního vzdělávání pro celkem 61 účastníků, mezi něž patřili především klienti sociálních služeb, kteří se potýkají se zdravotním omezením, a senioři.

Finanční gramotnost je téma, které by mělo zajímat každého z nás, protože všichni se každý den staráme o svoje příjmy, výdaje, úspory, dluhy apod.

V rámci finančního vzdělávání klienti řešili například otázku rodinného rozpočtu, seznámili se se základními bankovními službami, získali informace o tom, jak si založit bankovní účet a řešili například i otázku dluhů - nebezpečí zadlužení, bankovní a nebankovní půjčky, oddlužení.

V rámci jednotlivých hodin si uživatelé sociálních služeb například sami zkusili sestavit rodinný rozpočet a také si určili dárek pro radost, na který se snažili během určité doby našetřit. Poté se diskutovalo o tom, komu se to povedlo a komu dělalo problém si něco odepřít a z jakých důvodů. Klienti se díky tomuto cvičení naučili rozlišovat, jaké platby jsou nejdůležitější, např. inkaso, a jaké věci jsou zbytné a dá se tedy na nich ušetřit, a také zjistili, že našetřit určitou částku se dá i z poměrně malého množství peněž.

Mezi nejdůležitější a nejožehavější témata patřila zadluženost a s ní související možnosti oddlužení. Při probírání tohoto tématu se lektorka zaměřila především na prevenci, tedy na to, jak se chovat, aby se člověk do dluhů, které již není schopen splácet, vůbec nedostal. Toto téma bylo nejvíce diskutované a při jeho probírání padlo ze strany klientů také nejvíce otázek. Protože někteří z nich se fakticky s problémem zadlužení potýkají, znamenalo pro ně probírání této problematiky ponaučení a důležitý impuls pro řešení jejich situace a změnu jejich způsobu zacházení s penězi.

Občanské sdružení bude s finančním vzděláváním klientů sociálních služeb pokračovat i v budoucnu, neboť je to téma, které je pro klienty spojeno se stále novými výzvami.

Fotografie zachycující průběh školení si můžete prohlédnout zde.

Realizace kurzů finančího vzdělávání byla podpořena z programu ABECEDA RODINNÝCH FINANCÍ

Podívejte se také na další vzdělávací aktivity, které občanské sdružení zajišťuje pro klienty sociálních služeb. Informace naleznete zde