(Bez)bariérové postřehy z návštěvy festivalu Rock for People

Tento víkend navštivili zástupci Života bez bariér, o.s. festival Rock for Peple. Sdružení se vedle poskytováním sociálních služeb pro handicapované a seniory zabývá také bezbariérovostí. Níže proto zveřejňujeme postřehy novopackých návštěvníků festivalu týkající se přístupnosti celé akce pro osoby s pohybovým omezením. Dopis paní Jitky Fučíkové byl také zaslán organizátorům festivalu. 

Manžel je vozíčkář, já doprovod byť chodící, ale v rámci mapování bariér jezdím na elektrické tříkolce. Můžeme jen chválit, protože organizace festivalu byla výborná. Vjezdy přesně označeny, parkování u hlavní brány na rovné ploše bezvadné. Nákup vstupenek v blízkosti parkingu. Přejezdy přes kabeláže v celém areálu bez problémů - k přejetí jak lidí na elektrickém, tak mechanickém vozíku. Veškeré informace od pořadatelů byly jasné a nebylo problém se v davu kamkoli dostat. Staropramen se svým stánkem pro handicapované byl konečně jedním z bonusů, které doposud na každém festivalu chyběl. 
Samozřejmě toaleta a sprcha v tomto prostředí byla dobrým základem pro každého vozíčkáře. Určitě bych se neobávala více aktivit, které by oslovily širokou veřejnost, aby se lidé více dozvěděli o životě lidí s handicapem. Koncert  kapely Lucie, kde měli vozíčkáři k dispozici vyvýšenou rampu, byl moc fajn. Pouze do budoucna by bylo dobré, pokud by byl vyvýšený prostor větší, protože byť se to nezdá, handicapovaných se na tuto plochu dostalo pouze 20  +  doprovody. Další handicapovaní už neměli šanci. Také bychom pro budoucí ročníky doporučili zastřešení tohoto prostoru pro případ deště. Vozíčkáři nemají šanci rychle se schovat, mají elektrické vozíky a pro nepřipravené představuje déšť veliký problém. Pokud nateče voda na elektrický vozík...prostě už neodjedou.

Co si dovolujeme vytknout a doporučit pro příště, je upozornit hostující firmy a společnosti, že i vozíčkář má právo a chuť se dostat do ostatních prostor konání festivalu, kde se lidé baví, sedí u kávy či se občerstvují. Myslíme tím např. prostory Seznam.cz, společnosti Božkov a mnoho dalších. U všech by stačil triviální nájezd třeba z prken či překližky a vozíčkář by nemusel ve vedru čekat, až mu někdo donese od baru občerstvení apod.. Samozřejmě tím nemyslíme klasické stánkaře napříč celým areálem nabízející různé dobroty a "nedobroty".

Z vlastní zkušenosti víme, jak náročné je festival a vše kolem zorganizovat, protože také pořádáme každoročně spíše jednodenní minifestival Klášter žije! v Nové Pace. Víme, co vše organizace obnáší a proto chválíme, jak bylo z vaší strany vše výborně připraveno. 

Vstupné bylo pro handicapované opravdu přijatelné a veřte, že každým rokem přibývá až 500 lidí, kteří jsou odkázáni na invalidní vozík. Tito lidé hledají kulturu a zábavu bez překážek

Štítky: