Březen na sociální rehabilitaci

Březen, to je měsíc jara, budí všechny květinky. „Vstávejte a rozkvétejte,i když jste jen malinký!

Pro náš celoroční projekt „Historie panovníků v Čechách“ naši uživatelé vybrali pro měsíc březen Rudolfa II. Habsburského. Shlédli jsme zajímavé historické dokumenty, předčítali z knih a časopisů, vytiskli podklady k tématu, vyplnili testík. Každý dle vlastní fantazie vybarvil podle předlohy obraz Vertumnus, na němž je císař Rudolf II. zobrazen z ovoce, zeleniny a květů. Autorem je italský manýristický malíř Giuseppe Arcimboldo. Naši uživatelé společně připravili poutavou naučnou nástěnku.

8.3. jsme oslavili MDŽ. Společně jsme si vyslechli krásné přání určené všem ženám a připili si jahodovým džusem. Povídání a diskusi nejen o tomto významném dnu jsme si zpříjemnili voňavou kávou a pudinkovým pohárem. Zájemci si vytvořili i pěkná přáníčka.

15.3. se na Sociální rehabilitaci konal měsíční kurz „Tvořilka - ruční práce a tvoření z různých materiálů“. Účastníci kurzu vyráběli jehelníčky. Použili jsme kousky látky, filc, plsť na vyplnění a prázdné malé skleničky. Obkreslovali jsme podle šablony, stříhali, šili ručním stehem a lepili pomocí tavné pistole. Procvičili jsme si prstíky, vzájemně si vypomohli a nasmáli se například u navlékání neposlušných nití do stále zmenšujících se oček jehel. Při tvoření vládla příjemná atmosféra a práce se všem dařila. Po zásluze jsme se posilnili lahodnou plackou a dobrou kávou.

22.3. jsme využili nádherného počasí a pustili se do úklidu zahrádky po zimě. Pleli jsme, okopávali, ostříhali oschlé části rostlin, zametli chodníček. Poznávali bylinky a kytičky, které se již osmělily a zvědavě na nás vykukovaly. Také jsme obnovili hmyzí hotel (skrýš vytvořená pro užitečné druhy hmyzu). Tento krásný jarní den jsme si všichni užili.
Samozřejmě jsme i v březnu nezapomněli na pravidelné nácviky péče o vlastní osobu a domácnost. Upekli jsme ořechovou placku s čokoládovou polevou. Pod dohledem zkušeného uživatele p.Miroslava jsme naložili utopence. Věnujeme se vyřizování potřebných osobních záležitostí, ovládání PC, chytrých mobilních telefonů. Vyplňování tiskopisů, dotazníků, nácviků pohovorů pro uchazeče o zaměstnání. Formou dramaterapie si prožíváme různé situace, se kterými se v běžném životě setkáváme.

Rádi si společně zazpíváme, zacvičíme, zaměstnáme mozkové závity při zápolení ve společenských hrách a luštění křížovek a rébusů. Těšíme se i na kondiční procházky, které si občas zpříjemníme návštěvou kavárny, nebo jen kávičkou na cestu.

PřílohaVelikost
Image icon brezen_2023.jpg480.77 KB