Červen 2024 na Sociální rehabilitaci

Tímto měsícem nás provázelo krásné počasí. Sluníčko nás lákalo ven, a tak jsme si užili více venkovních aktivit.
Na ohništi za Farským rybníkem u studánky Anežka jsme si opekli buřty. Posezení u ohýnku jsme si zpříjemnili zpěvem oblíbených písniček za doprovodu kytary a naším dalším cílem byla návštěva hřiště U Žáby, kde rádi pozorujeme a poznáváme různé druhy ptactva ve společné voliéře. Nechyběla ani pravidelná návštěva Paleoparku Balka, kde stále přibývá něco nového. Poslední červnovou procházku jsme zakončili prohlídkou nových obrazů na Růžencovém schodišti (s motivem Panny Marie od K. Krausové z obce Stav). Pro některé aktivity rádi využíváme Rajský dvůr, kde si na čerstvém vzduchu procvičujeme nejen naše těla, ale i mozkové závity.
Zúčastnili jsme se akce sociálních služeb ŽBB "Filmové setkání". V našem barokním sále se promítal romantický dramatický příběh Vzkaz v láhvi. O přestávce jsme se odměnili malým občerstvením, které pro všechny připravily naše šikovné kolegyně.
Ve středu 19. června 2024 jsme na Sociální rehabilitaci přivítali milé účastníky červnového kurzu „Jak na trénink paměti?“ a seznámili je s připraveným programem. Tentokrát jsme na kurz přizvali také uživatele Denního stacionáře – oddělení B (Lady Club a Gentleman Club), čímž jsme propojili vzájemné aktivity, které úzce souvisely s tématem kurzu. Trénovali jsme všech pět smyslů, koncentraci, prostorovou orientaci, exekutivní funkce atd. Připomněli jsme si, že trénink paměti má mnoho pozitivních efektů na kvalitu života, udržuje naše mozky aktivní a zdravé, což přispívá k prevenci demence a kognitivního úpadku. Lepší paměť zvyšuje naše sebevědomí, které vede k větší nezávislosti a úspěšnému zvládání každodenních úkolů. Odměnou za pozornost byla mramorová bábovka s voňavou kávou. Kurz se uživatelům líbil a již se těší na slíbené pokračování.
S našimi uživateli jsme se během června věnovali pravidelným nácvikům péče o domácnost a oděvy, úklid, nakupování a chod kuchyně. Využili jsme potravin, které nám darovala Potravinová banka Hradec Králové, z. s. a ke svačině si uvařili krupicovou kaši s kakaem. Také jsme společně s našimi uživateli z těchto surovin připravili k obědu moravského vrabce s houskovým knedlíkem a zelím. Všem moc chutnalo. Při této příležitosti jsme si sestavili i finanční rozpočet. Každý uživatel si tak mohl vyzkoušet, jakou má představu a zároveň přehled o cenách potravin.