Červen na sociální rehabilitaci

Červen, to je měsíc v létě, který teplem zahřeje tě. V červnu rostou jahody, koupeme se u vody.

Ve službě Sociální rehabilitace pomáháme našim uživatelům dosáhnout cíle, který si každý stanoví ve svém individuálním plánu. Jsou to činnosti, které směřují k dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti vedoucí k samostatnému životu.
Uživatelé si nacvičují různé nejen pracovní činnosti, aby zjistili, co zvládnou a kde potřebují podporu. Hraním různých her, zpěvem, předčítáním, luštěním rébusů, křížovek nebo hlavolamů aktivují své kognitivní funkce. Cvičí, chodí na kondiční procházky, pečují o venkovní zahrádku, věnují se ručním pracím, při kterých si procvičí především jemnou motoriku. Připravují se na zaměstnání, pravidelně se vzdělávají, orientují se v informačních zdrojích a technologiích. Zodpovědně pečují nejen o své finance, ale i o své zdraví.  Společné povídání, diskuze a sdílení různých zážitků, je velmi oblíbenou a potřebnou činností. Nezapomínáme také dopřát svému tělu, mysli i duchu potřebnou relaxaci.
V červnu se konal kurz "Domácí práce", týkající se obsluhy automatické pračky, myčky nádobí, sušičky prádla a žehlení. Naučili jsme se, jak prádlo nejdříve roztřídit, jaký vybrat prací program, jak dávkovat různé druhy pracích prostředků a jak o pračku pečovat. Také jsme probrali jak obsluhovat myčku nádobí, sušičku na prádlo, jak si usnadnit a zpříjemnit žehlení prádla. Promítli jsme si několik instruktážních videí a poučili se o bezpečné manipulaci s těmito domácími pomocníky. Nechyběla voňavá kávička s bábovkou. K závěru kurzu padlo mnoho dotazů a vypukla aktivní diskuze, při které uživatelé navzájem sdíleli vlastní zkušenosti. Rozloučili jsme se s nadšením, úsměvem a malým dárkem pro každého účastníka.
V malém sále MKS se konala výstava historických fotografií Nové Paky a to jsme si nemohli nechat ujít. Nádherné snímky nám umožnily zavzpomínat a porovnat, jak se Nová Paka změnila.
Krásné letní počasí nás vyzvalo k pikniku v trávě. Prošli jsme se k Farskému rybníku. Cestou jsme poznávali rostliny, stromy a obdivovali nádherně rozkvetlé zahrádky. Odpočinek na dece jsme si zpříjemnili kávou, svačinkou a došlo i na karetní hry.
Celoroční projekt „ Historie panovníků v Čechách“ pokračuje i tento měsíc. Uživatelé si vybrali Vratislava II. prvního českého panovníka, který získal královskou korunu. Získané informace a naučná videa, nás seznámila s jeho životem a třicetiletou vládou, která zaznamenala růst prestiže a moci českého státu.
Začínají letní prázdniny a čas dovolených. Užijte si léto ve zdraví a všem přejeme šťastné návraty domů.