Červenec 2024 na Sociální rehabilitaci

Příjemnou novinkou tohoto měsíce se pro naše uživatele staly pravidelné návštěvy plaveckého bazénu v Nové Pace. Dvakrát týdně jsme si zde užívali pobyt v infrasauně, páře, vnitřních i venkovních vířivkách a bazénech. Celý červenec jsme zde příjemně relaxovali, prohřívali těla, uvolňovali svalstvo, dýchací cesty a posilovali imunitní systém. Odvážnější si procvičili svůj plavecký styl v krásném nerezovém pětadvacetimetrovém bazéně. Dopolední dvou hodinky jsme si i díky příjemnému a ochotnému personálu novopackého plaveckého bazénu velmi užili a odcházeli vždy s úsměvem a příjemnou únavou.
V průběhu července jsme navštívili naši milou uživatelku, která trávila čas v lázních a prožili s ní pěkné dopoledne. Nechyběla ani káva a dobroty v lázeňské kavárně a procházka k rybníku Pardoubek. Cestou do Lázní Bělohrad a zpět do Nové Paky jsme si procvičili při jízdě autobusem nákup lístků a uplatnění slev ZTP.
Čekalo nás i pravidelné „Filmové setkání“ v barokním sále našeho kláštera. Promítal se film „Líbáš jako bůh“. O přestávce jsme se posilnili malým pohoštěním.
Ve středu 17. 7. se na Sociální rehabilitaci konal kurz na téma "Jak připravit levné pohoštění na zahradní party?" Na internetu jsme si vyhledali informace k danému tématu. Dozvěděli jsme se, že vhodné jsou jednohubky z různých pomazánek, bramborové lupínky, mini pizzy z listového těsta, sladké zákusky, ovoce apod. My jsme si připravili jednohubky s vajíčkovou pomazánkou, zdobené červenou paprikou a barevné ovocné špízy. K pití osvěžující džus s ledem a citrónovou vodu s mátou. Práce nám šla hezky od ruky, všichni jsme si pochutnali.
Do projektu „Poznávání historie panovníků v Čechách“ si uživatelé vybrali Přemysla Otakara I. Společně připravili výpisky, vybarvili obrázky, vyhledali informace v knihách i na PC a zhlédli zajímavý dokument.
V průběhu měsíce jsme se věnovali i dalším činnostem a nácvikům. Péči o domácnost i vlastní osobu, pracovním návykům, tvoření výrobků, dramaterapii, muzicírování, finanční gramotnosti, ovládání PC i chytrých mobilních telefonů, procvičování těla i mozkových závitů. Dle potřeb jednotlivých uživatelů jsme plnili individuální plány.
Na sociální rehabilitaci využíváme suroviny, které naše organizace získala od Potravinové banky Hradec Králové, z. s. a společně se učíme vařit. Připravujeme jednoduché svačiny, pečeme sladké dobroty, ale zvládáme i oběd. Díky těmto potravinám si nacvičujeme i potřebné hospodaření v domácnosti. Plánujeme, jak jednotlivé potraviny využít, sestavujeme si finanční rozpočty nákupů, učíme se jak potraviny skladovat, kontrolujeme jejich exspirace.
Je čas dovolených a výletů, všichni si užíváme léta. Těšíme se na sebe a společně sdílíme mnoho krásných zážitků.