ČERVENEC LADY CLUB A GENTLEMAN CLUB DENNÍHO STACIONÁŘE

Povídal mravenec, že je tu červenec. Povídala jeho teta, že už bude půlka léta. Povídala bába, že je tomu ráda. Ano, měsíc červenec, sedmý měsíc v roce. Začíná zrát první ovoce červené barvy. Nastává nejteplejší období, a my trháme rybíz, třešně, které si očistíme a připravíme si letní dobroty, jako třeba koláč s rybízem, šťávu nebo si schováme do mrazáku na zimu. Také nám na zahrádce rostou různé bylinky, o kterých si hledáme na PC informace, jak uchovat. Kde se dají nejlépe využít v kuchyni, či v kosmetice. Píšeme si poznámky do notýsků.

Chodíme na procházky k lesu, naučnou stezku jsme navštívili a přečetli si informační tabule. V úterý 4.7. nás navštívili sestřičky Kamilka a Anetka Kohoutovi. Kamilka se učí hrát na flétnu a kytaru. Od mala ráda zpívá. Anetka se naučila zpívat ve školce, a tak se svojí maminkou nám přišli zahrát a společně zazpívat. Malý koncert v rajské zahradě na klášteře byl pro nás příjemným překvapením a děvčátka jsme poprosili, zda nás ještě někdy nenavštíví. Jako poděkování jsme předali květiny. Krásnou tečkou dne byl malý pohár. Celý měsíc se věnujeme projektu „města“. Nyní to jsou Hořice. Na PC si hledáme informace, vše si pečlivě zapisujeme do sešitu. Vyprávíme si, kdo už město Hořice navštívil nebo zda naplánuje výlet. Město moc dobře známe podle hořických trubiček.

Každý den myslíme i na své zdraví. Cvičíme, chodíme na procházky, ale i pitný režim musí být. Odpočinek po obědě, kde si podle výběru uživatelů pustíme pohádku nebo film.

Učíme se orientovat po budově, připomínáme si piktogramy výstražné i směrové. Trénujeme paměť kvízy, luštěním křížovek, hrajeme hry – člověče nezlob se, pexeso, duplo, domino…

Učíme se orientovat po městě, nakupovat, ale i se učíme, jak si správně objednat třeba zákusek a kávu v cukrárně a zaplatit, spočítat, zda nám správně vrátili.

Každou středu dopoledne pečeme moučník. Uživatel za pomoci klíčové pracovnice uklidí kuchyň, umyje nádobí i to jsou naše tréninky. Ve čtvrtek máme posezení s muzikou, kde si právě na upečeném moučníku pochutnáme.

V pondělí 24.7. jsme si našli recept v mobilním telefonu na rybízový a levandulový sirup. Vše jsme si sepsali do notýsků, nakoupili suroviny a pustili se do díla. 24 hodin se musí louhovat a tak v úterý vše doděláme a zavaříme na zimu. Až budeme v zimě sirup pít, budeme vzpomínat na teplé léto.

V úterý 25.7. nás čekala muzikoterapie s paní Monikou. Vyzkoušeli jsme různé hudební nástroje a zazpívali si lidové písničky. Odpoledne jsme si ještě stihli zahrát stolní fotbal, navlíkat korále.

Ve středu nás čekala naše oblíbená cukrárna v domově seniorů v Nové Pace, kde jsme pogratulovali jubilantům.

Měsíc červenec jsme si náramně užili, těšíme se, co nám připraví srpen. Přejeme krásnou dovolenou.