Červenec 2023 na Denním stacionáři - Oddělení B (Lady Club a Gentleman Club)

Povídal mravenec, že je tu červenec.
Povídala jeho teta, že už bude půlka léta.
Povídala bába, že je tomu ráda.

Ano, měsíc červenec, sedmý měsíc v roce. Začíná zrát první ovoce červené barvy. Nastává nejteplejší období a my trháme rybíz, třešně, které si očistíme a připravíme si letní dobroty, jako třeba koláč s rybízem, šťávu nebo si schováme do mrazáku na zimu. Také nám na zahrádce rostou různé bylinky, o kterých si hledáme na PC informace, jak je uchovávat. Kde se dají nejlépe využít v kuchyni, či v kosmetice. Píšeme si poznámky do notýsků.

Chodíme na procházky k lesu, také jsme navštívili naučnou stezku a přečetli si informační tabule. V úterý 4. července nás navštívily sestřičky Kamilka a Anetka Kohoutovi. Kamilka se učí hrát na flétnu a kytaru. Od mala ráda zpívá. Anetka se naučila zpívat ve školce, a tak se svojí maminkou nám přišly zahrát a společně zazpívat. Malý koncert v rajském dvoře na klášteře byl pro nás příjemným překvapením a děvčátka jsme poprosili, zda nás ještě někdy nenavštívila. Jako poděkování jsme předali květiny. Krásnou tečkou dne byl malý pohár. Celý měsíc se věnujeme projektu „Města“. Nyní to jsou Hořice v Podkrkonoší. Na PC si hledáme informace, vše si pečlivě zapisujeme do sešitu. Vyprávíme si, kdo už město Hořice navštívil nebo zda neplánuje výlet. Město moc dobře známe podle hořických trubiček.

Každý den myslíme i na své zdraví. Cvičíme, chodíme na procházky, ale i pitný režim musí být. Odpočinek po obědě, kde si podle výběru uživatelů pustíme pohádku nebo film.

Učíme se orientovat po budově, připomínáme si piktogramy výstražné i směrové. Trénujeme paměť kvízy, luštěním křížovek, hrajeme hry – člověče, nezlob se, pexeso, duplo, domino…

Učíme se orientovat po městě, nakupovat, ale učíme se také, jak si správně objednat třeba zákusek a kávu v cukrárně, zaplatit a spočítat si, zda nám správně vrátili.

Každou středu dopoledne pečeme moučník. Uživatel za pomoci klíčové pracovnice uklidí kuchyň, umyje nádobí, i to jsou naše tréninky. Ve čtvrtek máme posezení s muzikou, kdy si právě na upečeném moučníku pochutnáme.

V pondělí 24. července jsme si našli recept v mobilním telefonu na rybízový a levandulový sirup. Vše jsme si sepsali do notýsků, nakoupili suroviny a pustili se do díla. Museli jsme vše nechat 24 hodin louhovat, a tak v úterý vše doděláme a zavaříme na zimu. Až budeme v zimě sirup pít, budeme vzpomínat na teplé léto.

V úterý 25. července nás čekala muzikoterapie s paní Monikou. Vyzkoušeli jsme různé hudební nástroje a zazpívali si lidové písničky. Odpoledne jsme si ještě stihli zahrát stolní fotbal, navlékat korále.

Ve středu nás čekala naše oblíbená cukrárna v domově seniorů v Nové Pace, kde jsme pogratulovali jubilantům.

Měsíc červenec jsme si náramně užili, těšíme se, co nám připraví srpen. Přejeme krásnou dovolenou.