Duben 2024 na Sociální rehabilitaci

Z kraje měsíce jsme navštívili Informační centrum v Nové Pace. Získali jsme zde mnoho informací o městě, kulturních a sportovních akcích. Prohlédli jsme si dárkové a upomínkové předměty. Pracovnice IC nám ochotně odpovídala na naše dotazy a doporučila tipy na různé výlety.
Do projektu "Poznávání historie panovníků v Čechách" nám za duben přibyl nový panovník Břetislav I. Uživatelé vyhledali pomocí PC zajímavé informace, zhlédli naučná videa, četli v knihách a připravili výpisky o knížeti, který proslul jako český Achilles.
Zúčastnili jsme se akce sociálních služeb ŽBB "Filmové setkání". Promítali jsme si film - „Po čem muži touží“, který jsme si velmi užili.
Další zajímavou akcí bylo čtení z knihy Poselství novopackého klášterního mnicha, kterou napsala paní Naďa Hamanová - rodačka z Pecky.
Věnovali jsme se pravidelným nácvikům péče o domácnost i o vlastní osobu. Upekli jsme několik druhů koláčů a připomněli si, jak bezpečně obsluhovat různé spotřebiče. Jak zacházet s automatickou pračkou a sušičkou na prádlo. Pravidelně chodíme na procházky, cvičíme, zpíváme si za doprovodu kytary. Nenecháme zahálet naše mozkové závity, hrajeme hry, luštíme křížovky, skládáme rébusy a tkáme na stolních kolíkových stavech barevné podsedáky.
Oslavili jsme také narozeniny některých našich uživatelů. Společně jsme všem pogratulovali a připili si na jejich zdraví.
Také jsme třídili potraviny z Potravinové sbírky, která se, s naší účastí, konala 13. dubna 2024 v Penny marketu Nová Paka. Ještě jednou děkujeme všem dárcům.
Dne 18. dubna 2024 se na Sociální rehabilitaci konal kurz "Systém sociálního zabezpečení v ČR“.
Účastníky kurzu přivítala Mgr. Věra Dejmková, vedoucí sociálních služeb a seznámila nás s dnešním programem u připraveného pohoštění - jablečného závinu, čaje a kávy.
Systém sociálního zabezpečení v ČR zahrnuje nemocenské pojištění, důchodové pojištění, dávky státní sociální podpory a sociální péči. Věnovali jsme se pojmu Sociální péče v ČR, která je dána zákonem. Pomáhá uspokojit objektivně uznané potřeby hmotné, psychické a sociální. Zajišťuje odbornou pomoc pro adaptaci na sociální prostředí a také prevenci v této oblasti. Dozvěděli jsme se, jaké příspěvky stát poskytuje, komu jsou určeny a kde si o ně můžeme zažádat. Například příspěvek na bydlení, péči, mobilitu nebo zvláštní pomůcku. Zhlédli jsme také několik instruktážních videí. Bylo zodpovězeno mnoho dotazů a během diskuse jsme vzájemně sdíleli i osobní zkušenosti našich uživatelů.
Na konci dubna se v ŽBB konal Čarodějnický rej. Pro uživatele byly připraveny různé soutěže, občerstvení a nakonec překvapení ve formě "pasování na čaroděje a čarodějnice". U této příležitosti jsme také popřáli naší paní ředitelce i jejímu manželovi k narozeninám. Velké přípravy stály za to, vše se zdařilo.