Fórum cestovního ruchu a workshop na téma „Český ráj bez bariér“

25. června se v zasedací místnosti městského úřadu Jičín konala zajímavá akce s názvem Fórum cestovního ruchu a workshop na téma „Český ráj bez bariér". Na úvod akce upozornil mistostarosta města, p. Jiřička na to, jak důležitá je pro město otázka bezbariérovosti a jak je důležité, aby si informace a zkušenosti vyměňovali lidé, kteří se v této oblasti angažují. Na setkání prezentovali postupně své projekty zaměřené na bezbariérovost, Ing. Lukeš, ředitel sdružení Český ráj (SČR). Dostupnost turistických cílů pro handicapované a její mapování popsal Ing. arch. J. Tomandl z Pražské organizace vozíčkářů. Přiblížil metodiku pro mapování přístupnosti, kterou POV vyvinula (a kterou využívá i Život bez bariér v rámci projektu Mapování přístupnosti objektů ve městě Nová Paka) a uvedl, že v hlavním městě jsou již k dispozici tištěné mapy popisující přístupnost různých druhů staveb. 

Metodiku značení turistických tras pro vozíčkáře představil přednesl Ing. M. Nováček z KČT (Klub českých turistů) Praha. KTČ značí trasy od roku 2009. Do budoucna chce organizace propojit značení pro handicapované se značením pro cyklisty. Za projekt Labské cyklotrasy „Od pramene k moři bez bariér.“  představila novinku - upravu cyklotrasy z Nymburka do Jičína - p.Hančová. 

Novinky v oblasti Quest - tzv. vycházky s příběhem představila p. Klapková z Mateřského centra Kapička Jičín. Půjde o zábavnou trasu přizpůsobenou pro rodiny s kočárky a pro další cílové skupiny. Další prezentace se týkala bezbariérovost Krkonoš, představila ji Bc. Kamila Hlinková. Desítky milionů korun již byly vynaloženy na zajištění bezbariérovosti a zmapování přístupnosti tras v Krkonoších. Novinkou bude zpřístupnění vrcholu Sněžky, které KRNAP plánuje zrealizovat na základě podnětu pana Josefa Fučíka ze Života bez bariér. Výletem po Českém ráji představil p. Strcula ze Sdružení Sportem proti bariérám  jaké nástrahy čekají vozíčkáře v oblasti Trosek, Prachovských skal, Hruboskalska a okolí. Upozornil na nerovnosti terénu, kořeny na cestě , kaluže, chybějící prka na lávkách a další bariéry.

Z řad seniorů vystoupila jejich zástupkyně a přednesla možnosti výletů a popsala s čím mají senioři problém. Například na hradech a zámcích není kde se v průběhu prohlídky přidržet, zábradlí chybí, památkáři je v mnoha případech nechtějí povolit. Často se lidé z žádné informační cedule nedozví, jak daleko je z parkoviště k dané památce a na celé cestě z parkoviště k památce není například ani jediná lavička, takže senioři cestu fyzicky nezvládají. Ředitelka Života bez bariér, z. ú., pí Jitka Fučíková představila projekt Mapování přístupnosti objektů ve městě Nová Paka a představila historii bezbariérové iniciativy v Nová Pace, kdy tehdy ještě občanské sdružení iniciovalo v roce 2004 projekt Nová Paka - bezbariérové město. Upozornila také na malou součinnost s obcemi, které často nemívají o bezbariérovost velký zájem, ačkoliv by v budoucnu mělo jít o standartní řešení všech veřejných staveb. 

Na závěr předal p. Fučík ze  Života bez bariér panu místostarostovi Jiřičkovi náhled možného řešení bezbariérovosti v části budovy městského úřadu.

 

Štítky: