Klášter v Nové Pace ožil hudbou

Benefiční festival pod názvem Klášter žije! pořádá občanské sdružení Život bez bariér již 7 let. Letošní benefici, která se konala v sobotu 15. června, v areálu Centra Klášter v Nové Pace hodnotíme jako nejvydařenější.

Sdružení pořádá tento festival z několika důvodů. Jedním je prezentovat dominantu města Nová Paka, areál bývalého kláštera, tak, aby vstoupila do podvědomí veřejnosti, druhým důvodem je podpořit činnost a aktivity lidí s handicapem pomocí finančního výtěžku z této akce. Ten je určen na opravu bývalé klášterní budovy, která bude v budoucnu sloužit hendikepovaným, seniorům i široké veřejnosti.
Každoroční příprava této kulturní akce je poměrně náročná. Je třeba upravit prostranství, zabezpečit areál, připravit zázemí pro vystupující, zajistit občerstvení a také dostatek místa pro posezení. Za tuto práci patří dík zaměstnancům sdružení, především Aleši Fučíkovi, který areál postupně připravil tak, že dle ohlasů veřejnosti nemělo prostředí chybu. Celá atmosféra festivalu se nesla v pozitivním a příjemném duchu. Odpolední návštěva Ing. Josefa Táborského, radního za Královéhradecký kraj, byla milým zahájením celé akce. Nejen kapela Morčata na útěku, ale také skupina Komunál mají své stálé příznivce, a tak prostranství areálu zaplnily postupně stovky lidí. Konkrétně kapela Komunál z Chlumce nad Cidlinou podporuje naše sdružení již 5 let a toho si velmi vážíme. Pozvání přijali také kapely Manuál, Debillheads a Dymytry, které u nás vystupovaly poprvé.

Moderátoři, studenti místního gymnázia, nám pomohli s organizací doprovodného programu, v rámci něhož se u nás představila například ohnivá show. Všichni, kdo zavítali na klášter, mladí, senioři, rodiny s dětmi, lidé na vozíčcích, měli ten večer možnost poznat, kolik práce se za rok v areálu udělalo. V průběhu roku postupně zmizely z venkovního prostranství hromady hlíny, byly dokončeny povrchy před jednotlivými objekty a v parku vznikly terasy. Letošní výtěžek z akce bude vynaložen na opravu havarijního stavu rajské zahrady v bývalé klášterní budově.

Sdružení velmi oceňuje podporu všech sponzorů, kteří každoročně přispívají na zajištění akce finančními dary. Bez podpory Města Nová Paka, Královéhradeckého kraje, Nadace Umění pro zdraví, Pily Hartman, Pivovaru Nová Paka by se festival nemohl konat. Především bychom však chtěli poděkovat za přízeň veřejnosti. Díky letošnímu ročníku jsme zjistili, že se do našeho areálu vejde více než 650 lidí, a bylo velmi potěšující vidět, že někteří z nich přišli hlavně proto, aby zaplatili vstupné a tímto způsobem nás podpořili. Zdrželi se hodinku a pak spěchali domů za vlastní prací. Této podpory si nesmírně vážíme. A vážíme si také toho, že podpořit přijeli naši organizaci Život bez bariér lidé z celé ČR a že pozvání přijali také naši přátelé z Polska.
Již na konci večera jsme věděli, že příští ročník festivalu, který se bude konat 14. 6. 2014, se ponese ve stejném duchu. Už nyní se na Vás těší přátelé z Komunálu, Dymytry i skupiny Historika, a také všichni, kteří vědí, že svou účastí posunou klášter zase o krůček dopředu.

Nádherné fotografie od p. Romana Pokorného zachycující průběh celé akce si můžete prohlédnout ve dvou
fotogaleriích - část 1, část 2.
Podívejte se na Klášter žije! 2013 také očima jeho organizátorky, pí. Jitky Fučíkové. Foto zde.

Děkujeme za Vaši podporu!

Podívej te se také na informace o dalších akcích, které připravujeme pro širokou veřejnost. Těšíme se nashledanou.

Za vstřícnost děkujeme také následujícím městům,které nám umožnily zdarma výlep plakátů:
Hostinné - Domov dětí a mládeže
Lázně Bělohrad - Městský úřad
Miletín - Městský úřad
Nová Paka - Městské kulturní středisko (MKS)