Květen 2024 na Sociální rehabilitaci

Tento měsíc jsme se věnovali mnoha činnostem:
Pokračovali jsme na projektu "Poznávání historie panovníků v Čechách". Na měsíc květen si uživatelé vybrali Josefa I. Habsburského. Zhlédli jsme několik videí, vyhledali informace v knihách i na PC, přečetli si mnoho zajímavých informací, vybarvovali portrét panovníka a připravili výpisky  - učíme se, jak správně pečovat nejen o chod domácnosti, ale i svou vlastní osobu:
- jemnou motoriku jsme si procvičili při výrobě přáníček pro maminky u příležitosti jejich svátku;
- pomáháme s údržbou prostor kláštera, například zametání a vytrhávání plevele, osázením truhlíků letničkami;
- pravidelně si připomínáme ovládání PC, mobilních telefonů, nezapomínáme na chytré hospodaření s penězi;
- upevňujeme své sebevědomí a asertivitu při dramaterapii;
- podporujeme své kognitivní funkce formou her, luštění rébusů a křížovek, čtením nebo zpěvem oblíbených písniček;
- při procházkách poznáváme stromy a květiny, na komunikacích si procvičíme bezpečný pohyb a poznáváme dopravní   značky;
- ve cvičebně si pravidelně „ordinujeme“ protahovací a dechová cvičení;
- kuchařské dovednosti jsme si připomněli při přípravě pudinkových pohárů a pomazánky s bylinkami;
- zapojili jsme se do projektu „Psaní od srdce“. Smyslem tohoto projektu je přinášet radost seniorům a přispívat k
  odstraňování bariér mezi lidmi a generacemi. Dopisy od našich třech uživatelek poputují k seniorům do Senior Centra  
  Liberec. Uživatelky napsaly pár řádků o sobě, nakreslily obrázky a přidaly krátký vzkaz. Zapojit se do tohoto projektu
  může každý, kdo má chuť udělat něco hezkého pro lidi ve svém okolí.

Ve středu 15. 5. se u nás v ŽBB konalo setkání ve spolupráci s Oblastní charitou Jičín - Centrum SASanka pod názvem "Umíme se bavit napříč generacemi". Užili jsme si společně krásné slunné soutěžní odpoledne. Na každého účastníka čekal dárkový balíček, občerstvení a možnost svézt se v americkém Jeepu Willys z r. 1944.

Ve středu 22. 5. se na Sociální rehabilitaci konal kurz “Pěstování bylinek a jejich použití“.
Na účastníky květnového kurzu čekalo malé pohoštění. Jednohubky zdobené čerstvými bylinkami, čaj, káva a osvěžující nápoj s citrónem a mátou. Po přivítání uživatelé nejprve zhlédli videa o pěstování a péči nejpoužívanějších bylinek. Dozvěděli jsme se, že kdo nemá vlastní zahrádku, má možnost bylinky pěstovat i na balkóně nebo na okenním parapetě v truhlíku. Z knížek jsme vyčetli, kde všude se dnes bylinky využívají. Například v kosmetice, v kuchyni, při léčbě. Na přání uživatelů jsme vyhledávali informace v bylinkářských knížkách, jakou léčivku mohou využít pro různé zdravotní obtíže. Poučili jsme se, kdy bylinky sbírat, jak sušit, skladovat a jak je správně používat. Uživatelé si vyplnili kvíz, při kterém poznávali čerstvé byliny a dle předlohy si i některé z nich vybarvili. Domů si každý odnesl malý dárek, předpěstovanou bylinku v květináčku.

V pondělí 27. 5. se v barokním sále konalo pravidelné „Filmové setkání“. Tentokrát se promítala romantická komedie režiséra Miloslava Šmídmajera "Za vším hledej ženu", která vypráví o třech kamarádkách, které se spojí, aby se pomstily bývalému příteli jedné z nich.

Ve středu 29. 5. jsme se společně s ostatními sociálními službami ŽBB, z.ú. vydali na výlet do hospitálu Kuks. Zde nás čekal prohlídkový okruh „Historie lékáren“, procházka prosluněnou bylinkovou zahradou a návštěva obchůdku na nádvoří. V Hospodě na Sýpce byl zajištěn oběd, káva a zmrzlina. Výlet se všem velmi líbil, prožili jsme krásný den.