Letecký den v Hradci Králové

21. 6. 2014 se konal v Hradci Králové letecký den se speciálním programem pro handicapované návštěvníky. Akce se zúčastnili také klienti Sociální rehabilitace Života bez bariér, o.s. .

Někteří se rozhodli, že let raději nepodstoupí, ale bylo také dost těch, kteří se na výlet do oblak těšili. Pro některé to byl vůbec jejich první let letadlem v životě. Všem zúčastněným byla poskytnuta při nasedání do letadla nezbytná asistence, neboť berle a vozíky musely zůstat „na zemi“.  Přesto, že bylo pod mrakem, naskytl se všem krásný výhled na Jičín a Trosky. Klienti si také chválili přístup leteckého personálu.

Kromě létání si mohli návštěvníci leteckého dne prohlédnout vybavení policejních a hasičských vozidel, zastřílet si na střelnici a prohlédnout si modely letadel. V rámci akce se klientům představily firmy distribuující kompenzační pomůcky i autoškoly poskytující výuku osobám se zdravotním postižením. Součástí doprovodného programu byla také možnost shlédnout ukázku výcviku psů záchranářů, či výstavu dravců.

Cestou z letiště si klienti udělali výlet na Kunětickou horu, konkrétně do perníkové chaloupky. Nejedná se samozřejmě o skutečnou pohádkovou chaloupku, ale o roubený dům, který ji připomíná.Původně to byl lovecký zámeček postavený roku 1882, který dnes slouží jako výletní místo. Je zde možnost prohlédnout si muzeum, ve kterém se nevybírá vstupné ale perníkovné. K vidění jsou zde pohádkové postavy i les plný postaviček vyřezaných ze dřeva.

Od chaloupky pokračovali klienti dále na Hrad Kunětická hora, kde jim byla zdarma umožněna prohlídka rytířského sálu. Hrad byl vystaven ve 14. stol. a od roku 1491 patřil Vilému z Pernštejna. Na konci třicetileté války byl dobit švédskými vojsky. Zničený hrad pak začal podléhat zkáze, kterou ještě urychlila těžba kamene. Zásadní rekonstrukce objektu byla provedena ve 20. a 30. letech 20. stol.

Klienti toho za jediný den zažili a viděli opravdu hodně, víc se toho na program už skutečně nemohlo vejít. 

Přečtěte si také o dalších zážitcích klientů sociálních služeb, které si odvezli z již proběhlých akcí a výletů.