Listopad 2023 na Sociální rehabilitaci

Listopad, listopad, lísteček mi na dlaň spad.
Zlatý lístek z javora, zima už jde do dvora.

I tento měsíc pokračujeme v projektu "Poznávání historie panovníků v Čechách". Uživatelé si tentokrát vybrali Karla IV., který byl nejen obratný státník, ale i podporovatel vědy a umění a právem si tak vysloužil přezdívku Otec vlasti. Se zájmem jsme vyhledávali informace a zajímavosti v knihách, brožurách a na internetu. Nahlas jsme si předčítali, sledovali různé dokumenty a tiskli podklady do složky projektu.
V rámci nácviků péče o domácnost jsme si připomněli správné a bezpečné postupy při manipulaci s domácími spotřebiči. Upekli jsme čokoládový perník, makovec s citrónovou polevou, ke svačině vyrobili pomazánku z tvarohu s čerstvou paprikou. Připravili jsme nepečený jablečný dort, který jsme společně předali uživatelce Štěpánce a pogratulovali k jejímu svátku.
Dále jsme trénovali zpívání vánočních koled na připravovaný koncert. Hráli různé hry, protahovali si svaly. Každý klient si plnil svůj individuální plán. Také jsme připravovali výrobky na Dny otevřených dveří a Předvánoční jarmark v Novopackém klášteře.
V rámci Týdne vzdělávání jsme se zúčastnili on-line hodiny "Trénování paměti s Aspektem".
Proběhl i společný výlet všech sociálních služeb ŽBB. Tradičně jsme navštívili cukrárnu "Dva prameny " v Jilemnici, kde se službě Sociální rehabilitace podařilo zprostředkovat zaměstnání již dvěma uživatelům. Pochutnali jsme si na kávě a výborných zákuscích, které se zde i vyrábí.
V úterý jsme si připravili těsta na cukroví. Ve středu 22.11.2023 se konal na Sociální rehabilitaci pravidelný měsíční kurz. Tentokrát na téma PEČEME VÁNOČNÍ CUKROVÍ.
S účastníky listopadového kurzu jsme se tentokrát sešli v naší krásné cvičební kuchyňce. Po vzájemném přivítání jsme se seznámili s programem dnešního dopoledne. Čekalo nás mnoho práce, a tak jsme vklouzli do slušivých zástěr a pustili se do díla. Z nachytaných těst uživatelé připravili tři druhy cukroví. Šlehačkové, vanilkové rohlíčky a žabí hubičky. Opatrně vyvalovali těsta, pomocí formiček pečlivě vykrajovali různé tvary, vtlačovali těsto na rohlíčky a povidly plnili hubičky. Všichni se s nadšením zapojili, a tak se nám dařilo. Uživatelé si připomněli, jak bezpečně zacházet s rozpálenou elektrickou troubou a jak manipulovat s horkými plechy. V cukru obáleli hotové kousky a cukroví ukládali do krabiček. Z kuchyňky se linula nejen nádherná vánoční vůně, která lákala ostatní k nakukování, ale i smích a veselá nálada. Nezapomněli jsme na malou přestávku s dobrou kávou a ochutnávkou našich výtvorů. Ke konci kurzu nás ještě čekal úklid kuchyňky, která zažila první vánoční přípravy, a ty dopadly na jedničku.
V ŽBB se také konala pravidelná akce “Rozsvícení vánočního stromu“. Sešli jsme se na terase, kde nás čekal krásný strom, který zde střeží dva sobi. Po jejich rozsvícení jsme spěchali zpět do teplíčka na horké jablko a připravené pohoštění.
26.11. - 27.11. 2023 se v ŽBB konaly Dny otevřených dveří a Předvánoční jarmark v Novopackém klášteře. Na tuto akci jsme se poctivě připravovali. Zdobili jsme venkovní i vnitřní prostory kláštera i CBB. V barokním sále se připravoval "Strom splněných přání", na který si každý návštěvník mohl připevnit své "tajné" přání. Na chodbě zase krásně osvětlený Betlém. Dobalili jsme výrobky našich uživatelů a připravili k prodeji.
Děkujeme všem milým návštěvníkům, kteří nás přišli podpořit.