O úrazech a životě zdravotně postižených otevřeně s dětmi z příměstského tábora Zlámaniny

Dne 28.8.2014 navštívili účastníci příměstského tábora Zlámaniny Centrum bez bariér, kde se konala beseda na téma Prevence proti úrazům. Školitelé působící v rámci projektu, nevidomá Růženka a vozíčkář Jirka, děti nadchli svým otevřeným a upřímným vyprávěním o handicapech a o všech strastech i radostech svého života.

Během více než hodinové debaty padly například otázky, zda Růženka, která přišla o zrak až v dospělosti, vidí sny barevně, či zda má před očima jinou barvu, když je má otevřené a když  zavřené. Růženka dětem vysvětlila, že vidí v modrých odstínech a na základě toho, že tak vidí více nevidomých, se každým rokem koná v Brně festival zrakově postižených hudebníků - Tmavomodrý svět.

Děti také velice zaujaly všechny pomůcky, které jim Růženka, Jirka i další pracovníci sdružení předvedli: colorotest hlásící barvy (tak aby Růženka nepřišla do práce v ponožkách různé barvy), hladinka na určení hladiny tekutiny v nádobě, Pichtův  psací stroj na Braillovo písmo, rozlišovač bankovek, slepecká hůl a různé typy kolových a pevných chodítek a mechanických vozíků. Děti si mohli všechny předvedené pomůcky sami vyzkoušet a zažít, jaké to je, dostat se do budovy po rampě na vozíku či s pomocí kolového vozítka, tkát po slepu na ručním tkalcovském stavu, trefit se se zavázanýma očima do dveří. 

Ostych a zábrany dětí šly postupně stranou a tak došlo i na intimní otázky, které k životu s postižením samozřejmě také patří. A tak se například probíralo, jak řeší Jiří při dlouhém cestování problém s malou dostupností bezbariérových toalet, a pod.

Spoustu zážitků, užitečných informací a žádný stud a bariéry ve vzájemné komunikaci, tím se vyznačovala zatím poslední z besed v rámci projektu Prevence proti úrazům

I vy se můžete zapojit do debat se zdravotně postiženými, či se zúčastnit některé z dalších aktivit, které jsme pro žáky a studenty připravili, jako je školení finanční gramotnosti, či rukodělné dílny. Naši aktuální nabídku naleznete zde

Realizaci projektu v roce 2014 podpořilo Ministerstvo zdravotnictví ČR.