Polští přátelé na dvoudenní návštěvě v Životě bez bariér

Za dva dny se toho dá stihnout opravdu hodně, tedy alespoň pokud jste členem Polského svazu nevidomých (PNS) a zároveň pocházíte z městečka Dzierżoniów. 15 zrakově postižených, kteří k této skupině patří, navštívili ve dnech 15. a 16. září občanské sdružení Život bez bariér. Díky finančnímu grantu od Česko-polského fóra se mohli zapojit do příprav 4. ročníku divadelního festivalu osob se zdravotním postižením Hraní bez hranic – Granie bez granic. Pod vedením skvělé organizátorky, paní Elžbiety Lipińské, spolupracují zrakově postižení z Dzierżoniówa s Životem bez bariér již 6 let. Díky mnoha společným zážitkům se měli pracovníci a klienti obou organizací možnost dobře poznat a spřátelit.

Hned v pondělí odpoledne se polští návštěvníci zapojili do přípravy festivalu společnými aktivitami s klienty sociální rehabilitace Života bez bariér. Těm předvedli své ručně vyráběné ozdobné a dekorativní předměty, které přivezli pro doprovodnou výstavu festivalu. S některými výrobky se naši klienti ani pracovnice ještě nesetkali a ocenili proto ukázky postupů jejich výroby, které obohatí nabídku jejich rukodělných aktivit.

Následoval společný nácvik písničky Milana Pešty „Chyťme slunce svý“, kterou složil k letošnímu desátému výročí sdružení. Za pomoci tlumočníka, p. Fišera, byl refrén písně přeložen do polštiny a klienti PNS se tak mohli přidat ke klientům sociální rehabilitace. Společně píseň nacvičili a druhý den zazpívali na festivalu v rámci hlavního programu. Na závěr odpoledního setkání připravili čeští a polští klienti pro účastníky festivalu z Polska dovezených ingrediencí doslova barevnou pochoutku.

Podvečerní program polských návštěvníků se skládal z exkurze ve vrchlabské pivovaru Pivovarská bašta a společné večeře s pracovníky Života bez bariér. Večerní diskuze na politická, historická, geografická i všední témata všechny o další kousek sblížila.

Druhý den následovala samotná organizace festivalu. Klienti SNP napekli ještě před svým příjezdem veliké množství skvělých dezertů, o kterých se bude mezi účastníky festivalu ještě dlouho hovořit.

O průběhu samotného festivalu a vystoupení polských účastníků, na které se přijelo podívat dalších více než 40 jejich krajanů, si můžete přečíst zde.

Ještě před svým odjezdem stihlo všech 60 polských návštěvníků absolvovat prohlídku historického centra města Jičín. Někteří navštívili zdejší muzeum, jiní si nenechali ujít výhled z Valdické brány a návštěvu nově zrekonstruovaného zámeckého parku.

Ukázalo se, že díky programu bohatému na společné zážitky, přátelské náladě, krásnému počasí a organizaci bez bariér se toho dá i za pouhé dva dny zažít opravdu mnoho. 

Veliké poděkování patří paní Elžbietě Lipińské a všem klientům PNS, kteří se podíleli na přípavě festivalu Hraní bez hranic, a pane Tomáši Fišerovi, za pomoc s tlumočením a organizací polské návštěvy.

Velice děkujeme také Česko-polskému fóru a polskému městu Pieszyce za finanční příspěvek, kterým spolupráci obou organizací podpořily.