Příběhy klientů - Senioři umí více, než jen zapnout počítač

„Minulý rok slavila naše babička narozeniny a dostala počítač. Nejdříve se rozčílila, že je to věc, kterou si vůbec nepřála a že jí nikdo nedonutí, aby si k počítači sedla. Ukázalo se, že za odmítáním byl hlavně strach z neznámého“, vypráví paní Jaroslava z Jičína a dodává: „Babička se bála, že nebude vědět, jaké tlačítko zmáčknout, a že může počítač nějak poškodit. Díky trpělivé pomoci mého manžela je dnes z počítače nadšená a zjistila, že je to pouze stroj, kterému není možné ublížit.“

Pro seniory, kteří jsou kvůli nemocem a věku málo pohybliví, může počítač představovat hlavní spojení se světem. Díky internetu mohou číst noviny, které si nikdy nekupovali, ušetřit za poštovné a telefonní poplatky tím, že budou psát emaily a volat přes Skype. Vyhledají si kontakty na své spolužáky, se kterými dávno ztratili spojení; pokud se učí s vnoučaty, překvapí je zajímavými znalostmi; a na návštěvu u lékaře půjdou vybaveni informacemi o své diagnóze.

Senioři si často sami počítač nekoupí, takže je na jejich rodině, aby je podpořila. Vedle zajištění připojení na internet je při koupi dobré pořídit velkou obrazovku, klasickou klávesnici a místo dotykového povrchu, tzv. touchpadu, myš. Pokud chcete pořídit notebook, tak opět s dostatečně velkým displejem. Pokud nemáte peníze, lze využít volně přístupné počítače ve veřejných knihovnách či infocentrech. Vedle rodinných příslušníků, se mohou senioři naučit ovládat počítač s pomocí různých příruček, které lze zakoupit či zdarma najít na internetu, a také v rámci docházky do sociálních služeb jako jsou denní stacionář, či sociální rehabilitace. Využít je možné kurzů počítačových dovedností, které pořádají například veřejné knihovny jako ta jičínská, a na pomoc lze zavolat i dobrovolníky z řad studentů, kteří za seniory přijdou domů. 

Jak říká klient sociální rehabilitace, pan Vladimír: „Nikdy jsem počítač nepoužíval a teď si bez problému přes internet nakoupím a v počítači upravím fotky z digitálního foťáku. Po mrtvici mi počítač pomohl začít smysluplně trávit čas. Musel jsem zase zaměstnat mozek a začal jsem komunikovat se světem. Dokázal jsem si, že jsem ještě schopen naučit se nové věci a to mě hodně psychicky zvedlo“.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.

 


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.

Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/