Říjen na sociální rehabilitaci

Měsíc říjen už je tady, míchá barvy dohromady.
Přebarvuje stromům listy zelenou nechá jen místy.

" Poznávání historie panovníků v Čechách", je projekt, kterému se pravidelně věnujeme. Dějiny Česka jsou historií jak dnešní České republiky, tak států, které jí předcházely, a území, na kterém republika leží. Tento měsíc si naši uživatelé vybrali Ludvíka Jagelonského. Z knih a internetu jsme se dozvěděli mnoho zajímavých a užitečných informací. Shlédli jsme krátká videa, vyplnili si připravenou křížovku a popovídali o této dávné době.
Krásné podzimní počasí nás nalákalo na výlet. Našim cílem se stala pohádková stezka Pardoubek v Lázních Bělohrad. Při cestě autobusem jsme si procvičili schopnost využívat dopravní prostředky. V Bělohradě zase pohyb a orientaci ve venkovním prostoru. Prošli jsme si kilometrový okruh naučné stezky, která představuje příběhy a pohádkové bytosti vyskytující se v okolí rybníka Pardoubek. 
Pravidelně trénujeme nácviky péče o domácnost a vlastní osobu. Podporujeme uživatele při komunikaci v různých situacích. Při vyřizování žádosti o řidičský průkaz, při objednání bezbariérového pokoje na víkendový pobyt, při návštěvě obchodu nebo návštěvě úřadu.
V říjnu jsme se intenzivněji začali připravovat na "Předvánoční jarmark" v našem Novopackém klášteře. Háčkujeme, vyrábíme květiny z pedigu, zdobíme dózy ubrouskovou metodou, pleteme hračky pro psy, drhneme levanduli, kterou plníme různé výrobky.
Pracujeme s počítačem, chytrými hodinkami a učíme se šít na šicím stroji.
Nezapomínáme na zábavu a relax. Hrajeme společenské hry, cvičíme, chodíme na procházky, zpíváme, hrajeme na africké bubny, kytaru, xylofon. 
Ve středu 18.10.2023 se konal na Sociální rehabilitaci pravidelný měsíční kurz. Tentokrát na téma VYRÁBÍME PODZIMNÍ DEKORACE, HALOWEEN. 
Společné setkání jsme zahájili přivítáním, ochutnávkou štrůdlu a jablečného kompotu, který jsme společně s uživateli připravili předchozí den. U voňavé kávy měl každý účastník našeho kurzu možnost zvolit si z výběru několika předloh podzimních dekorací. Skleněné lucerny zdobené ubrouskovou technikou, plněné dózy, ozdobené plechovky a lahve, nebo květiny z javorových listů a kukuřičného šustí. Uživatelé se s nadšením pustili do tvoření. Plnili dózy podzimními plody, zdobili větvičkami, sušenými květy, doplňky z pedigu, pomocí tavné pistole aranžovali dekorace z jutových provazů, motouzů a lýka. Z podzimem barvených listů tvořili květy. Při výrobě originálních dekorací si každý procvičil svou představivost, trpělivost i zručnost. Společně jsme strávili krásné dopoledne. Vzájemně si vypomohli a nakonec zhodnotili své výtvory. V milé společnosti nám kurz velmi rychle utekl a všichni se těšíme na další.
Poslední den říjnového měsíce jsme se s našimi uživateli zúčastnili akce Komunitního centra Novopackého kláštera. Policie ČR společně s Divadlem VeTři zde představila sérii krátkých scének na aktuální téma – Jak se bránit podvodníkům!  Program byl zpracován formou krátkých scének, které se zaměřují na nástrahy všedního života, které číhají všude kolem nás.