Splněná přání uživatelů Gentleman Clubu

Protože je každý z nás samostatná osobnost, máme také různá přání a požadavky nejen od života, ale také od nabízených sociálních služeb. Od toho se také odvíjí současná nabídka jedné ze služeb našeho Denního Stacionáře – Gentleman Clubu.

Kromě nabízených skupinových akcí se nyní dle poptávky klientů soustředíme především na individuální přání a tento krok se již nyní zdá být pro ně nemalým přínosem, za což jsme moc rádi. Například dnešní den byl ve znamení hned dvou různých požadavků, ale každý probíhal jinde a v jiný čas.

Nejprve si uživatel přál dopomoc při rozcházení po prodělané mozkové příhodě, díky které má omezenou hybnost pravé ruky a nohy. Dříve žil aktivním životem, jako člen Klubu českých turistů nejen hojně chodil, ale zejména značil trasy pro laickou veřejnost. Tuto aktivitu dělal s láskou a není tedy divu, že nyní, když zůstal na všechno sám, chce opět pobývat v přírodě a zkoušet se dostat z invalidního vozíku na nohy. Pomocí naší služby již zvládne ujít s odpočinkem čtvrt kilometru v terénu a to i do kopce za pomocí bodového chodítka. Dnes si splnil sen a ušel několik metrů zcela bez cizí pomoci po svých.

Odpolední aktivita byla věnována uživatelce Sociální rehabilitace, která si již delší dobu přeje naučit jezdit vlakem. Od vyhledání spoje, přes techniku nástupu až po výstup a dopravu na místo určení. Klientka trpí od malička diagnózou DMO a má problémy udržet rovnováhu. Nácvik jsme tedy zahájili ve stanici Stará Paka, kde vlaky čekají nějaký čas na další přípoje.  Zaměřili jsme se po dohodě s klientkou hlavně na techniku nástupu tak, aby neohrozila její zdraví a bezpečnost. Uživatelka byla opravdu statečná a činila se natolik, že zpět již bez cizí pomoci zvládla poprvé v životě nastoupit po vysokých schodech do vlaku a u nás v Nové Pace z něj i zcela samostatně bezpečně vystoupit. Podle jejich slov se moc těší na další pokračování a už ví, že je to jen otázka času, kdy si troufne sama bezpečně na nějaký výlet vlakem…

Vše nejlépe vystihuje několik dnešních fotografií.

Závěrem otázka na vás všechny, co jste právě dočetli tento článek:  Nevíte o někom, kdo by potřeboval podat pomocnou ruku při jeho trápení, nebo postižení? Pokud ano, neváhejte ho nasměrovat k nám, do Života Bez Barier! Určitě mu zkusíme rádi pomoci…