Učili jsme se, jak pečovat doma

V předvečer státního svátku 17. listopadu, jsme v Centru bez bariér uspořádali bezplatný kurz pro neformální  pečující, tedy pro ty, kteří se doma starají o své blízké a často si v některých situacích nevědí rady, anebo si občas říkají, že některé věci by šly určitě dělat snadněji a jednodušeji, ale oni sami nevědí, jak na to.

Na semináři se sešlo celkem 17 pečujících, kteří byli teoreticky seznámeni s tím, jak domácí péče probíhá, jaké problémy se při ní mohou vyskytnout a jak je řešit, jak zajistit uspokojení potřeb nemocného, jaké vybavení domácí péče vyžaduje.
V praktické části si účastníci mohli vyzkoušet některé pečovatelské technicky, například přebalování, polohování apod. Mnoho z účastníků již má s pečováním zkušenosti a proto byl dán v rámci semináře prostor pro jejich sdílení.
Na závěr došlo na individuální dotazy a konzultace týkající se různých témat, například zátěže rodinných vztahů v důsledku pečování, či využívání terénních sociálních služeb. 

Prezentaci si pro účastníky připravila spolupracovnice projektu Pečuj doma Diakonie ČCE, Mgr. Bc. Martina Kalábová. Účastníci byli dále seznámeni s možností využití služeb Života bez bariér, z.ú., konkrétně odborného sociálního poradenství a půjčovny kompenzačních pomůcek, jejichž některé typy byly ve vzdělávací místnosti vystaveny. 

Doufáme, že se nám podařilo vytvořit pozitivní a empatickou atmosféru a že si všichni zúčastnění odnesli domů užitečné tipy a rady pro zvládnutí péče a užili si také možnost sdílet své pocity a zkušenosti. 

Děkujeme všem, kteří překonali počáteční ostych a nedůvěru a přišli se dozvědět něco nového a sdílet své zkušenosti s domácí péčí.

Velice děkujeme paní Martině Kalábové a slečně Evě Paprstkářové z projektu Pečuj doma za jejich odbornou i lidskou podporu. 

Děkujeme vám všem, kteří se staráte o své blízké.
Abychom pro vás mohli dělat více, rádi bychom vás požádali o vyplnění 10 minutového online dotazníku, který naleznete ZDE.

Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoliv problémem, se kterým se při zajišťování péče o vaše blízké potýkáte. K dispozici jsme vám na tel.: 493 523 711 a emailu sluzby@zbb.cz.

 

Akci podpořil Královéhradecký kraj. Děkujeme!