Září na sociální rehabilitaci

V září, v září slunce září, podzim bude v kalendáři,
žlutou barví topoly, děti jdou zas do školy.

V prvním týdnu tohoto měsíce jsme se věnovali slavnostnímu otevření Novopackého kláštera. Navštívili nás sponzoři, podporovatelé, úředníci a mnoho dalších milých občanů nejen z Nové Paky.
V průběhu září jsme se procvičovali v péči o vlastní osobu a domácnost. Utírání prachu, čištění lednic a mikrovlnných trub, vysávání, zalévání květin a práci na venkovní zahrádce. Připomněli jsme si také, jak správně roztřídit špinavé prádlo, jak obsloužit automatickou pračku a sušičku prádla. Uvařili jsme dvoubarevný pudink, smažili chléb obalený ve vajíčku a připravili šopský salát.
Cvičili jsme ,hráli karetní hry a domino, vybarvovali mandaly, luštili křížovky, osmisměrky a rébusy. Pravidelně vyráželi na kondiční procházky. Navštívili jsme paleopark Balka, Jírovy sady a hřiště U žáby. Cestou si připomínáme bezpečné chování v silničním provozu a poznáváme základní dopravní značky. Na vhodném místě si s nadšením zaházíme míčem, nebo létajícím talířem (frisbee).
Věnovali jsme se také tvoření z různých matriálů. Vyráběli jsme záložky a motýly z tapet, látkové dýně, náramky z barevných korálků, textilní přetahovací hračky pro psy a háčkovali řetízky z příze.
Trénovali jsme i finanční gramotnost přepočítáním pokladny a vyplněním pokladní výčetky. Povídáme si o hodnotách jednotlivých bankovek, tvoříme si rozpočty na nákup potravin, oblečení, drogerie, nebo na náklady domácnosti za energie, vodu a nájemné. Vymýšlíme a diskutujeme, jak  ušetřit peníze.
Naši uživatelé se jako figuranti zúčastnili vzdělávacího programu ŽBB "Prevence proti úrazům" určeného  pro žáky základních škol.
Pokračujeme v projektu " Poznávání historie panovníků v Čechách". Za září si uživatelé vybrali Ferdinanda I., o kterém jsme si vyhledali informace pomocí PC, předčítali z knih, shlédli poučná videa a vybarvili rodový erb.
Ve středu 20. 9. se konal kurz "Grilování na terase". Uživatelé trénovali jemnou motoriku krájením okurek, paprik, rajčat, cibule a strouháním balkánského sýru. Upravili a prostřeli stoly ke společnému posezení. Namíchali nápoje, rozdělili salát do misek, připravili pečivo a příloha ke grilovanému steaku byla hotová. Všichni jsme si pochutnali a posezení na prosluněné venkovní terase užili.