Život bez bariér aneb pestrý život zdravotně postižených

Život bez bariér z.ú. nabízí již od roku 2004 v Nové Pace a okolí podporu zdravotně postiženým a seniorům ve všech oblastech jejich života. A ačkoli to může znít neuvěřitelně, často je jejich život zajímavější a aktivnější, než je tomu u mnohých z nás.

Je určitě skvělé, když se daří zapojit znevýhodněné skupiny lidí do „normálního“ života, a přestože už jsme zvyklí, že se postižení mezi námi běžně pohybují, stále ještě potřebují nejen naši ohleduplnost, ale i pomoc a podporu.

Podívejme se, jak se žije zdravotně hendikepovaným a seniorům bez bariér?

V krásném prostředí postupně rekonstruovaného areálu kláštera v Nové Pace nabízí Život bez bariér jednotlivcům i firmám registrované sociální služby. Co si pod tím můžeme představit?

Odborné sociální poradenství je určeno osobám se zdravotním postižením, seniorům a těm, kdo o ně pečují. Pokud si s něčím nevědí rady v souvislosti se svou situací, pracovníci organizace ochotně nabídnou konkrétní pomoc či radu. Obvykle se jedná o pomoc s vyřizováním žádostí o dávky státní sociální podpory, speciální dávky pro zdravotně hendikepované, dávky pomoci v hmotné nouzi, zprostředkování kompenzačních pomůcek nebo poskytnutí kontaktů na další specificky zaměřená pracoviště.

Aktivity v rámci sociální rehabilitace jsou určeny lidem s tělesným, mentálním nebo kombinovaným postižením, a také osobám s duševním onemocněním. Jejich cílem je posílení samostatnosti, soběstačnosti a nezávislosti a týkají se od péče o vlastní osobu, přes výchovné a aktivizační činnosti až po získání pracovního uplatnění.

Tam, kde mají lidé sníženou soběstačnost, je poskytována pravidelná celodenní pomoc a náplň dne v rámci takzvaného Denního stacionáře. Zaměstnanci neziskové organizace klientům připravují různé vzdělávací a terapeutické činnosti, jako jsou rukodělné aktivity, účast na společenských akcích, návštěvy kina i divadla, pořádají se společné výlety, lidé sportují a vzdělávají se.

Nyní jsou v provozu dva objekty s kompletním zázemím pro poskytování služeb sociální péče, a to Centrum bez bariér a Denní stacionář. V rámci organizace mohou lidé s postižením nebo po úrazech využít půjčovnu kompenzačních pomůcek, a dokonce též bezbariérové ubytování.

Pestrý život bez bariér

Život bez bariér z.ú. pořádá řadu rozmanitých sportovních a kulturních akcí, které jsou určeny jak pro klienty, tak také pro veřejnost. Jedná se například o divadelní festival Hraní bez hranic, Hry bez hranic či besedy v rámci projektu Prevence proti úrazům.

Velmi zajímavou součástí besed jsou ukázky využívání kompenzačních pomůcek v běžném životě zdravotně postižených.

„Svým“ zdravotně postiženým zajišťuje Život bez bariér také pracovní uplatnění v keramické a textilní chráněné dílně. Krásné a kvalitní užitné či dekorační předměty si můžete zakoupit i vy a věřte, že ve vaší domácnosti najdou své uplatnění a pohled na ně vás vždy zahřeje u srdce.

„Naše dílna vyrábí tradiční výrobky keramiky, luxusní záložky, koberce tkané na ručních stavech, textilní výrobky jako jsou podsedáky, kuchyňské chňapky, kapsáře a další. Vedle základní nabídky vyrábíme výrobky na zakázku – keramické půllitry, keramické medaile a plakety, textilní povlaky a podobně,“ říká zástupkyně organizace Marie Vokurková.

Aby se výrobky dostaly až k vám,účastní se organizace během celého roku řady pravidelných i jednorázových prodejních akcí a ve svém Centru v Nové Pace organizuje každý rok dvoudenní Jarní a Předvánoční jarmark.

Výrobky z chráněné dílny si můžete dokonce nakupovat pravidelně, a to každou první středu v měsíci v Lázních Bělohrad v areálu Anenských slatinných lázní. Zde se také každý rok v květnu zástupci chráněné dílny účastní s prodejním stánkem otevírání lázeňské sezóny.

K dalším prodejním akcím, na kterých najdete výrobky klientů Života bez bariér, patří Kopidlnský kvítek, který můžete v Kopidlně navštívit vždy druhou říjnovou neděli.

Pokud vám nebude chybět ta správná atmosféra, stačí samozřejmě navštívit webové stránky www.zbb.cz a využít služeb e-shopu.

A co může Život bez bariér nabídnout vám?

  • dobrovolnické akce 
  • vzdělávací, teambuildingové a společenské akce pro firmy v krásném prostředí klášterního areálu 
  • besedy se zdravotně postiženými pro děti i dospělé 
  • akce připravené na míru dle vašich požadavků

Pomáhejte také. Stojí to za to!

Na závěr bych i já jménem magazínu Portál ženy poprosila o pomoc. Život bez bariér v současné době pořádá sbírku na opravu střechy objektu, kde jsou uskladněny objemnější kompenzační pomůcky. Jako nezisková organizace závislá na finančních příspěvcích ocení Život bez bariér každý i minimální finanční dar.

Věřím, že s naší pomocí bude život bez bariér ještě snazší, zajímavější a barevnější!

Další informace najdete na webových stránkách www.zbb.cz a/nebo na Facebooku https://www.facebook.com/Zivotbezbarier.

Autor článku:

PhDr. Jana Brandtlová
www.portalzeny.cz