Festival Klášter žije! naladil do pohody

Benefiční festival pod názvem Klášter žije! pořádá občanské sdružení Život bez bariér již 8 let. Organizaci letošní benefice, která se konala v sobotu 14. června v areálu Centra Klášter v Nové Pace, jsme si opět všichni užili.  

Jedním z důvodů pořádání akce je snaha prezentovat široké veřejnosti dominantu města Nová Paka, bývalý Paulánský klášter, na jehož revitalizaci jde výtěžek z akce. Již několik let naplňuje sdružení klášterní areál službami a činnostmi, které jsou zaměřeny na pomoc lidí s hendikepem. Lidé z města na klášter umístěný na jednom z novopackých kopců celý rok vzhlížejí a je dobře, když se alespoň jednou za čas přesvědčí o tom, že „klášter žije“; je postupně revitalizován a slouží prospěšné činnosti. Bezbariérový festival umožňuje účast vozíčkářům a dalším lidem s tělesným hendikepem a je příjemné vidět, jak se postižení mísí se zdravími a společně se baví. Pozvání na festival přijali také polští partneři sdružení.

Nejen kapela Dymytry, ale také skupina Komunál s frontmanem Lubošem Suchánkem mají své stálé příznivce, a tak prostranství areálu zaplnily postupně stovky lidí. Pozvání přijaly také: revivalová kapela z Jilemnice Alibi Rock a poděbradští Rimortis. Na závěr večera vystoupila kapela slovenského zpěváka Miro Šmajdy. V rámci doprovodného programu měli účastníci festivalu možnost vyhrát ceny od Novopackého pivovaru, vyzkoušet si chůzi po provaze, shlédnout nádhernou ohnivou show skupiny Historika, či se podívat do klášterního objektu, kde se konala Drum and Bass DJ Party.

Sdružení velmi oceňuje práci celého týmu dobrovolníků a podporu všech sponzorů, mezi něž patří: Město Nová PakaKrálovéhradecký krajNadace Umění pro zdravíNadace Život umělce, Pila Hartman a Pivovar Nová Paka. Bez nich by se festival nemohl uskutečnit.  

Chtěli bychom poděkovat za přízeň všem, kteří si k nám našli cestu. Vaše návštěva pro nás byla odměnou za několikatýdenní přípravy celé akce. Věřte, že podpora sdružení ve formě vstupného, které jste za účast na festivale zaplatili, poputuje na podporu prospěšných aktivit. Těšíme se s vámi na shledanou, třeba na našem předvánočním jarmarku.  

Nádherné fotografie zachycující průběh celé akce od p. Romana Pokorného, kterému tímto děkujeme za jeho každoroční podporu, si můžete prohlédnout zde.

Reportáž z festivalu od p. Houšky v prázdninovém vydání časopisu Achát si můžete přečíst zde

Článek shrnující průběh festivalu uveřejněný v pátečním vydání Nových Novin si můžete přečíst zde a také v druhém letošním vydání Infolistů Zrnka zde.

 

Podívej te se také na informace o dalších akcích, které pro vás připravujeme.

 


Akce se uskutečnila v rámci mikroprojektu "Aktivně bez hranic", podpořeného z Fondu mikroprojektů Euroregionu Glacensis.