Klienti sociální rehabilitace vaří v nové kuchyni

Klienti služby sociální rehabilitace Života bez bariér, o.s. začali v tomto roce využívat pro nácvik vaření novou cvičnou kuchyň umístěnou v budově Centra bez bariér

Kuchyň se podařilo vybudovat díky daru kuchyňské linky od slečny Romany Zapadlové a nadaci PRECIOSA, která přispěla částkou 15 000,-Kč na zaplacení truhlářských prací, díky nimž byla linka upravena pro potřeby klientů na vozíku, doplněna o pracovní desku a namontována ve společenské místnosti služby sociální rehabilitace.

Vaření a pečení zařazují pracovnice na program služby minimálně jednou týdně.

Klienti sociální rehabilitace se učí celému procesu, který s přípravou pokrmů souvisí; od sestavení správného jídelníčku, vyhledání receptů, sestavení nákupního seznamu a následného nákup jednotlivých potravin a ingrediencí, samotné přípravy pokrmů až po společné stolování a učení se, jak potraviny správně skladovat a uchovávat. Vše je samozřejmě završeno nezbytným úklidem a udržováním pořádku. 

Klienti sociální rehabilitace mají možnost si také vyzkoušet uvařit/upéct něco pro ostatní, neboť se podílí na přípravě občerstvení pro účastníky akcí, které sdružení pořádá pro osoby se zdravotním postižením i širokou veřejnost – festivaly, jarmarky, prodejní výstavy atd. Kromě přípravy chlebíčků, salátů a podobně není výjimkou, že klientky soc. rehabilitace upečou dort pro oslavence z řad ostatních klientů a zaměstnanců sdružení či připraví občerstvení na vánoční večírek sdružení.

Klientům přináší vaření radost a pro jejich soběstačnost je velice důležité. 

Děkujeme slečně Romaně Zapadlové a nadaci PRECIOSA za materiální a finanční podporu.