Leden na sociální rehabilitaci

Tak už je tu zase leden, ten, co vládne sněhem, ledem. Narazíme beranice, navlékneme rukavice.

Nový rok 2023 je tu, a tak se po vánočních svátcích opět začínáme scházet. Sdílíme své zážitky a dojmy z proběhlých Vánoc a pomalu se zapojujeme do našich pravidelných aktivit.
Po celý rok 2023 se budeme nově zabývat projektem "Panovníci v Čechách a jejich historie".
Společně jsme se pustili do úklidu vánočních dekorací, odstrojili vánoční stromeček, vše pečlivě zabalili, označili a uložili do skládku pro příští rok. Připravili jsme si naše prostory pro běžný chod Sociální rehabilitace.
Formou nácviků se pravidelně věnujeme péči o domácnost. Staráme se o naší zkušební kuchyňku, kde provádíme úklidy lednic, myčky nádobí, mikrovlnných trub, rychlovarných konvic. O kuchyňské spotřebiče nejen pečujeme, ale učíme se s nimi i bezpečně zacházet. Udržujeme pořádek v kuchyňské lince, utíráme prach, zametáme a vytíráme podlahu. Pečujeme o květiny, žehlíme prádlo.
Dle potřeb uživatelů si procvičujeme finanční gramotnost, ovládání PC, chytrých mobilních telefonů a hodinek. Pomocí oblíbené dramaterapie si naši uživatelé nacvičují různé situace, se kterými se v běžném životě setkávají a neumí si s nimi poradit. Při tvoření dekorativních výrobků si procvičují jemnou motoriku. V naší službě si uživatelé vyzkouší a naučí různé pracovní činnosti a zjistí, jakou práci zvládnou. Hraním různých her zase své kognitivní funkce. Pravidelně cvičíme a zpíváme za doprovodu kytary. K relaxaci využíváme masážních křesel.
Naši uživatelé rádi diskutují na různá témata. Probereme počasí, sportovní aktuality, typy na výlety, stoupající náklady na potraviny, energie i domácnost. Dění ve světě i u nás. Velkým tématem se tento měsíc stala volba prezidenta České republiky.
K tématu "Panovníci v Čechách a jejich historie" si uživatelé pro měsíc leden vybrali šlechtice a vojevůdce Albrechta z Valdštejna. Vyhledávali různé informace v knihách, brožurách nebo pomocí internetu. Předčítali jsme si z knih, pouštěli různé dokumenty. Vybarvili si obrázek rodového erbu nebo hradu Valdštejn. Každý si vyplnil malý test a vyluštil křížovku k této tématice.
Ve středu 4.1. jsme navštívili klášter po jeho revitalizaci. Paní ředitelka nás klášterem provedla, představila prostory a seznámila s jejich využitím pro Komunitní centrum Nové Paky a jednotlivé sociální služby naší organizace ŽBB z.ú. Prohlídka se nám všem velmi líbila a už se těšíme do nového.
18.1. se na sociální rehabilitaci konal kurz „Etiketa a společenské chování“. Účastníci se dozvěděli základní pravidla etikety, které by měl znát každý slušně vychovaný člověk. U kávy a připraveného občerstvení zhlédli naučná videa, poté proběhla i diskuse a praktické ukázky. Zábavnou formou si zájemci vyzkoušeli např. vázání kravaty, správný postup při představování, nebo podání ruky. Na závěr kurzu si každý vyplnil test společenského chování.