Přednáška na téma společenské chování

Dne 30. října jsme společně s klienty Sociální rehabilitace připravili přednášku na téma společenské chování. Pozvali jsme na ni klienty Denního stacionáře, pro které jsme také připravili malé překvapení v podobě menšího občerstvení.

Přednáška byla připravena tak, aby se do ní všichni účastníci aktivně zapojili a vzájemně komunikovali. Ke komunikaci byly rozdány kartičky různých barev. Zelená představovala muže, červená ženu a oranžová byla s otazníkem a umožňovala klientům, aby se kdykoliv během programu přihlásili a zeptali se na to, čemu neporozuměli. V průběhu přednášky pak byly kladeny otázky a klienti se pomocí kartiček zapojovali do odpovědí.

Celá přednáška byla pojata zábavnou formou. Klienti Sociální rehabilitaci nacvičili za účelem nácviku správného chování několik scének, například situace v hromadné dopravě, příchod a odchod z restaurace, jak se chovat v kině či divadle, apod.. Scénky byly provedeny ve dvou variantách. První ukazovala, jak by se lidé chovat neměli, a druhá představovala ukázkovou verzi správného chování. Díky tomuto pojetí přednášky jsme se několikrát opravdu srdečně zasmáli, takže jsme se nejenom naučili něco nového, ale zároveň také dobře pobavili. Úsměv vzbudila například scénka, kdy sedíme v kině, a procházející slečnu nemravný divák plácne přes pozadí, anebo když se klientka přestrojila za těhotnou maminku a nastupovala do autobusu.

Nakonec vyplnili klienti krátký testík, který sloužil k ověření jejich znalostí, a obdrželi diplom za účast na přednášce.

Aniž bychom to plánovali, uskutečnil se na závěr akce společenský tanec, do kterého se zapojili společně všichni klienti. Zatancovali si mazurku a macarenu, se kterou si klienti Sociální rehabilitace pravidelně zpestřují ranní rozcvičku.

Společně jsme si užili příjemný den a klienti tak mohli odcházet dobře naladěni. Nyní jsou „na tahu“ klienti Denního stacionáře, kteří slíbili, že připraví další společnou akci. Již nyní se těšíme.

Přečtěte si také o dalších zážitcích klientů sociálních služeb, které si odvezli z již proběhlých akcí a výletů.