„Prevence proti úrazům“ na Základní škole Komenského v Nové Pace

V pondělí 19. 11. 2018 jsme byli tradičně na Základní škole Komenského v Nové Pace, kde se konaly další besedy na téma Prevence proti úrazům neboli jaké to je žít na vozíku.

Toto dopoledne jsme strávili s pátými třídami a speciálními třídami, které jsou také na této škole. Každá beseda je naprosto jiná a nikdy dopředu nevíme jak bude probíhat. Hodně totiž záleží i na žácích jaké témata je budou zajímat a co hlavně se chtějí dozvědět.

Všechny třídy byly velmi komunikativní a tak o témata nebyla nouze, ptali se na otázky snad všeho druhu od toho kolik nám je let, proč jsme zrovna v Pace, jak se nám líbí bezbariérová Nová Paka, jak zvládáme běžné denní činnosti, proč někdo má mechanický vozík a někdo elektrický? Proč dříve nebyli bezbariérové školy? Jak se pohybujete v zimě? A pak až tak filozofické otázky, co by jste chtěli udělat pro společnost? Naplňuje vás co děláte?

Musíme podotknout, že nás překvapilo, že dost žáků znalo sporty pro handicapované a měli přehled o paralympiádě. Obrázky, které jsme jim připravili s ukázkami sportů, tak je nejvíce zaujal parabox, seskoky, ale také hodně zimní sporty je překvapily, že jde hrát i hokej, lyžovat atd.

Velkým zážitek je vždy druhá část besed, kde si všichni mohou vyzkoušet všechny, ty kompenzační pomůcky, o kterých jsme se celou dobu bavili jako např. jízdu na mechanickém vozíku, obsluhu kompenzačních pomůcek (chodítek, drobných pomůcek jako speciální příbory, psací potřeby, berliček, otevírák na lahve).  Dále jsme s nimi probrali možnosti ochrany v situacích, kdy hrozí zranění s trvalým následkem. 

Více fotek najdete zde

Děkujeme za hezké dopoledne a budeme se těšit zase na příště

 

Realizaci projektu podpořilo město Nová Paka