Učili jsme se s klienty, jak rozpoznat rakovinu prsu

Dne 25.5. 2015 se konala v konferenčním sálu Život bez bariér, z.ú. přednáška pro klienty sociální rehabilitace a denního stacionáře i širokou veřejnost na téma prevence a léčba nádoru prsu. Přednášku vedly terapeutky střediska Mamma Help z Hradce Králové a teoreticky i názorně seznámily posluchače a posluchačky s onemocněním a jeho výskytem.

Rakovina prsu je nejčastějším ženským onemocněním. Postihuje průměrně každou 8 – 12 ženu. V České republice se jedná každoročně o téměř 7.000 žen a v současnosti s tímto onemocněním žije přibližně 70.000 pacientek. Výskyt rakoviny stále stoupá a nejvíce jsou ohroženy ženy, kterým se v rodinné anamnéze rakovina objevila a svým životním stylem její pravděpodobnost  podporují. Mezi rizikové faktory patří vyšší věk, brzký začátek menstruace, pozdní nebo žádné těhotenství, pozdní nástup menopauzy, alkohol, nevhodná strava, stres. Samovyšetření  prsu hraje důležitou roli a včasné odhalení změn může zvýšit šanci na úspěšnou léčbu. Prsa je vhodné vyšetřovat 3 – 4 den po menstruaci a nejlépe každý měsíc. Metodu s vámi rádi procvičí terapeutky v centech Mamma Help, nebo popřípadě vysvětlí i gynekolog.  Všechny důležité kontakty jsou k dispozici na adrese www.mammahelp.cz.


Přečtěte si také o dalších výletech a exkurzích a sportovních akcích, které jsme zorganizovali pro ty, kteří chtějí být aktiviní i přes svůj věk a zdravotní omezení.

Štítky: