ČOI radila novopačákům jak se nenechat nenapálit „ŠMEJDY“

Ve středu 10. 9. 2014 jsme se zúčastnili s klienty sociální rehabilitace a denního stacionáře v rámci kurzů finanční gramotnosti přednášky na téma předváděcích prodejních akcí, kterou v Městském kulturním středisku zorganizoval sociální odbor města Nová Paka. Zástupci inspektorátu České obchodní inspekce se s přítomnými podělili  o své poznatky a postřehy, které získávají v průběhu kontrol, které jsou právě na předváděcí a jim podobné akce zaměřeny. 

 

Stále totiž přetrvává znepokojivá situace, kdy jsou ze strany různých podnikatelských subjektů nabízeny na těchto akcích nehorázně předražené výrobky. Spotřebitelům, zejména seniorského věku, se zdají zdánlivě výhodné nabídky na kulturní akci, nákup nádobí či domácích spotřebičů, či na zájezdy s prezentací výrobků velmi výhodné a atraktivní a často nejsou schopni nátlaku prodejců odolat.

Všechny přítomné překvapila statistika kontrol, dle které nebyly za 1. pololetí tohoto roku více jak ¾  zkontrolovaných akcí v pořádku. Dokonce nedávno byla kontrola provedena i v Nové Pace (kde se běžně předváděcí akce konají) a i přístup organizátorů této akce nebyl k jejím návštěvníkům férový.

Využili jsme možnosti se odborníku z ČOI zeptat, v čem konkrétně jsou pořádané akce problematické, jakým způsobem ČOI jejich organizátory trestá a jak se můžeme nekalými obchodním praktik¨ám bránit.

Přednáška byla velice zajímavá a přišlo nám škoda, že se ji kromě klientů Života bez bariér, o.s. zúčastnila jen hrstka dalších zájemců. Účast tak byla určitě nižší, než tak, která bude na příští prodejní akci...