Den sociálních služeb v Novopackém klášteře

Život bez bariér, z.ú. spolu s městem Nová Paka zorganizoval
5. září 2024 netradiční akci pro širokou veřejnost s názvem Den sociálních služeb. Mgr. Jana Vrbová, vedoucí sociálního odboru města Nová Paka, přišla s nápadem pozvat poskytovatele sociálních služeb z regionu Novopacka na jedno místo v jeden čas. Výsledkem byla jedinečná akce.
Život bez bariér, z. ú. připravil venkovní prostor v areálu Novopackého kláštera pro 13 poskytovatelů sociálních služeb, aby mohli prezentovat své sociální služby. Pozvání přijaly následující organizace: Domácí hospic Duha, o.p.s. Hořice, Laxus z.ú. Hradec Králové, Život Hradec Králové, o.p.s.,  tísňová péče, Péče o duševní zdraví, z.s. Jičín, Dětské centrum Jilemnice, příspěvková organizace, TyfloCentrum Hradec Králové, o.p.s. – Jičín, Nízkoprahový klub Relax Nová Paka, Oblastní charita Jičín - Centrum SASanka - Nová Paka, Domov pro seniory Nová Paka, Pečovatelská služba Nová Paka, Centrum LIRA, z.ú. Liberec, Domeček plný koleček, z. s. Stará Paka, a samozřejmě se akce zúčastnil i pořádající Život bez bariér, z.ú.

Technické služby Nová Paka poskytly stánky, židle, dopravní značky a zátarasy. Zaměstnanci TS upravili cestu a posekali louku pro parkování. Bezpečný průběh akce zajistili hasiči ze Sboru dobrovolných hasičů Nová Paka. Městské kulturní středisko Nová Paka zapůjčilo skákací hrad a Pivovar Nová Paka daroval pivo pro organizátory a vystupující. Zaměstnankyně Života bez bariér, z.ú. připravily občerstvení pro vystupující, poskytovatele služeb i organizátory. Celým odpolednem skvěle provázel moderátor Ondra, který upozorňoval na připravené soutěže pro děti s lákavými odměnami, a  zároveň pozval na komentovanou prohlídku opraveného Novopackého kláštera. V pravidelných vstupech představoval jednotlivé poskytovatele sociálních služeb. Každý zájemce z řad veřejnosti tak získal spoustu informací, prezentační materiály a cenné rady.
Nedílnou součástí čtvrtečního odpoledne byla kulturní vystoupení pro malé i velké diváky. Děti se mohly vyřádit na skákacím hradu, vystoupení kouzelníků DUO MAGIC potěšilo všechny přítomné, a odpoledne bylo zakončeno koncertem Evy Matějovské s kapelou, který nadchl publikum. Ozvučení celé akce zajistil Jiří Horáček z HF audio a krásné momenty profesionálně zachytil na fotografiích Martin Lavický.

Areál Života bez bariér, z.ú. je ideální pro pořádání podobných akcí. Organizace má dlouholeté zkušenosti s pořádáním festivalů pro veřejnost a organizováním akcí v komunitním centru. Provozuje sociální služby, vlastní rozsáhlou půjčovnu kompenzačních pomůcek a chráněné dílny, které vyrábějí originální výrobky. V rámci akce měl Život bez bariér co nabídnout a prezentovat.
Tato nevšední událost se opravdu vydařila, zúčastnily se jí děti, dospělí i senioři. Byla zde patrná rozmanitost nabízených služeb a zábavy, a nechybělo ani vynikající občerstvení. Velkou výhodou byla bezbariérovost celého areálu, možnost zápůjčky kompenzačních pomůcek během akce a zajištěná doprava místní městskou hromadnou dopravou.

Stále je mezi lidmi nedostatek informací o poskytování sociálních služeb, ale tato akce mnohým z nich přinesla cenné poznatky. Děkujeme Královéhradeckému kraji za finanční příspěvek, městu Nová Paka za podíl na nákladech spojených s přípravou a realizací akce a též všem ostatním, kteří se na akci aktivně podíleli. V příštím roce Život bez bariér, z.ú. plánuje uspořádat druhý ročník, opět ve spolupráci s městem Nová Paka, protože tato spolupráce se osvědčila jako vynikající.