Mostecké koupaliště dostupné i handicapovaným

Léto je letos velmi horké až spalující a pro lidičky velmi unavující. Nejvhodnějším řešením na vysoké teploty a to i během noci, je najít si místo, kde lze odpočívat a zároveň si léto užívat. Klienti našich sociálních služeb se chtěli naučit, jak si v takové klimatické podmínce poradit a zachovat si zdravou kondici. Vyhledali si na internetu vhodné činnosti a nejvíce se jim zalíbilo koupání v přírodě s ohledem na jejich zdravotní indispozici.

Společně si vyzkoušeli komunikaci a natrénovali schopnost dohody a plánování cesty včetně výbavy vhodných nápojů a potravin. Koupaliště Mostek se stalo společným cílem. Vyrazili jsme z areálu Života bez bariér autem pro v ranních hodinách tak, aby nás po cestě nezatížilo sparné slunce. Areál byl rozsáhlý, dostupný i vozíčkářům, chyběly bezbariérové toalety a rampa do vody, ale klienti, kteří se nemohli koupat, zvolili činnost sportovní a to házení s míčem doprovázené tematicky vyslovováním slov na určité téma např.: města, zvířata, kontinenty, sportovní zájmy, knihy, autoři literatury a podobně. Pracovnice z denního stacionáře udělaly ohromnou radost jednomu z těžce indisponovaných klientů tím, že mu umožnili při jeho rozsáhlém tělesném postižení koupání přesto, že to pro ně bylo velmi fyzicky náročné. Byl nadšen, koupal se totiž poprvé v životě na koupališti. Pro mnohé klienty to byl zcela nová a užitečná aktivita.

Přečtěte si také o dalších výletech a exkurzích a sportovních akcích, které jsme zorganizovali pro ty, kteří chtějí být aktiviní i přes svůj věk a zdravotní omezení.