Na vlnách zdraví se studenty Gymnázia a SOŠPg v Nové Pace

Ve středu 3. dubna proběhl na Gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické v Nové Pace tematický den s názvem Na vlnách zdraví. Studenti měli tento den možnost buď připravit pro své spolužáky konkrétní aktivity týkající se péče o duševní pohodu a fyzické zdraví, či se zúčastnit programu, který pro ně připravili jednotlivci a organizace, jejichž činnost s rozvojem duševního a fyzického zdraví souvisí.

Program dne zahrnoval například: trénování paměti, cvičení pilátes, setkání s hasiči, přednášku na téma kouření, seminář o bezpečném užívání internetu a další.

Zaměstnanci občanského sdružení Život bez bariér si v rámci dlouhodobého projektu Prevence proti úrazům připravili pro studenty čtyř tříd prezentace, které se týkaly života osob se zrakovým postižením, péče o seniory v domácím prostředí a sportovní činnosti osob se zdravotním hendikepem.

Všechny tři tematické okruhy zahrnovaly jak základní teoretické informace z dané oblasti, tak praktickou část, v rámci níž si mohli studenti vyzkoušet například vlastnosti kompenzačních pomůcek jako je ortopedický vozík, slepecká hůl či chodítko, seznámit se s Braillovou abecedou či se přesvědčit o schopnostech vodícího psa. Mnoho studentů také se zájmem vyzkoušelo některé ze sportovních aktivit, které jsou provozovány lidmi se zdravotním postižením, konkrétně hru bocciu a jízdu na trojkole.

Studenti se zajímali o různé otázky, které s životem osob se zdravotním postižením souvisí a každý si v rámci prezentovaných témat našel určitý okruh, který byl pro něj zajímavý.

Někteří studenti se například v minulosti doposud nikdy nesetkali s pojmy jako: denní stacionář, pečovatelská služba, sociální rehabilitace, přizpůsobené sporty či kompenzační pomůcky, a rádi si proto vyslechli vysvětlení významu těchto výrazů. Jiní zase se zájmem zkoumali bezbariérovost budovy internátu, konkrétně to, zdali jsou výtah a hygienická zařízení v objektu přístupné pro osoby na mechanickém vozíku, či jaké to je vyjít do prvního patra pouze s pomocí slepecké hole.

Občanské sdružení děkuje zástupcům Gymnázia a SOŠPg za možnost účastnit se tematického dne a těší se na další spolupráci se zaměstnanci a studenty školy.