Konference PŘES BARIÉRY II

19 listopadu se pracovníci občanského sdružení Život bez bariér zúčastnili 2. ročníku konference PŘES BARIÉRY, kterou pořádala Pražská organizace vozíčkářů. Konference se věnovala problematice architektonických bariér, jejich mapování a odstraňování, metodikám kategorizace přístupnosti objektů a dalším tématům.
Na konfereci se svými příspěvky vystoupili zástupci neziskových organizací a samospráv, kteří se mapováním přístupnosti objektů dlouhodobě zabývají. Představeny byly např: projekt Flyabout Prague občanského sdružení Neposedíme, projekt Bezbariérová Olomouc, projekt Turistických tras pro hendikepované Klubu českých turistů a další. S příspěvkem vystoupil také zástupce Ministerstva pro místní rozvoj, který představil Národní program podpory cestovního ruchu, který je zaměřen na podporu cestovního ruchu cílových skupin seniorů, rodin a hendikepovaných osob prostřednictvím podpory realizace bezbariérových řešení.

Konference se také zabývala prolematikou školení mapovačů, sjednocování metodiky mapování a jednotného úložiště dat. Z tohoto pohledu se jako velmi nadějný jeví projekt Nadace Charty 77 a portálu Seznam.cz  Mapy bez bariér, který je však na samém počátku. 

Všechny příspěvky, které na konfereci zazněly, naleznete na webových stránkách projektu Přes Bariéry a také v souborech pod tímto článkem

Zástupci občanského sdružení Život bez bariér se v roce 2013 rozhodli iniciovat mapování bezbariérovosti objektů ve městě Nová Paka, kde sdružení sídlí. Za tímto účelem navázalo sdružení spolupráci s Pražskou organizací vozíčkářů a v říjnu 2013 absolvovali jeho pracovníci školení o metodice mapování. V současné době sdružení realizuje mapování bezbariérovosti prvních objektů a zároveň usiluje o získání finančních prostředků pro rozjezd projektu. 

 

Štítky: